Deel dit artikel
-

HMG kijkt of RT11.nl merknaam RTL niet beschadigt

De Holland Media Groep, de eigenaar van RTL 4, 5 en Yorin, bekijkt of de site RT11 van kunstenaarscollectief 2 man & een Apenkop, waarachter onder meer Michiel Frackers (ex-Planet en ex-Bitmagic) schuilgaat, de merknaam van RTL niet beschadigt. HMG denkt binnen een week duidelijk te maken of het optreedt tegen RT11.

“Op zich hebben we natuurlijk helemaal niets tegen parodieën, maar hier is onze merknaam in het geding. Onze juridische dienst is nu aan het kijken of we tegen RT11 op moeten treden,” zegt HMG-woordvoerder Kim Koppenol. Het is HMG opgevallen dat de ’look and feel’  van RT11 sterke gelijkenis vertoont met die van de RTL-sites.

Ook parodieert de RT11.nl-site RTL-programma’s zoals In Holland staat een huis (met ’In Holland ligt een lijk’ ), Winstergasten  (dat een kruising tussen de 10 van Reinout Oerlemans en Wintertijd van Harry de Winter lijkt te zijn). De Zwartste Neger lijkt te zijn afgeleid van het RTL4-programma de Zwakste Schakel.

RT11 is een initiatief van ’2 Man & een Apenkop’, dat bestaat uit Sigfrid van Driel van Impressive Arts, Dimme van der Hout van Monkeybizniz, Michiel Frackers, Edo Schoonbeek en Godfried de Vries. Dimme van der Hout die illustrator is, Edo Schoonbeek (onder meer cartoonist bij De Volkskrant, straks ook bij VARA Laat en tevens bekend van de Kelvin-filmpjes die nu zijn te zien bij Spunk! ) en Frackers werkten eerder al samen bij Bitmagic.

Volgens Michiel Frackers, die het woord voert namens ’2 Man & een Apenkop’  is RT11 vooral een uit de hand gelopen hobby en is het vooral bedoeld als parodie op ranzige commerciële televisie.  “Onze pijlen zijn niet gericht op RTL. Eerder op SBS6. Die maken veel ranziger programma’s dan RTL,” zegt Frackers.

Frackers bestrijdt dat RT11 qua ’look en feel’ veel lijkt op RTL. “Ik vind ons logo en de vormgeving totaal niet lijken op dat van RTL. Het is totaal niet de bedoeling van ons om RTL te imiteren  of te beledigen. Je moet wel blind zijn alsmede onder Regilio Tuur scoren in de IQ-test, om te denken dat RT11 ook maar iets te maken heeft met HMG of RTL4 of RTL5,” zegt hij.

Volgens Frackers is het niet de bedoeling om geld te verdienen met RT11. Volgens hem is het een proeftuin waar veel gexperimenteerd wordt. Er wordt volop gekeken naar nieuwe mogelijkheden, zoals het afspelen van animaties op mobiele telefoons. “We zijn in ieder geval intermediaal bezig,” grapt Frackers.

“We zullen wel nieuwe dingetjes proberen qua omzetmodellen, maar dan moet je eerder denken aan een ringtone van Rob Oudkerk die de geneugten van de Theemsweg in het Westelijk Havengebied beschrijft, dan animerende banners en DHTML screenads ter grootte van een
voetbalveld,” vervolgt Frackers.

RT11 draait op software van Movable Type, software die ook veel door webloggers gebruikt wordt. “We lachen ons een kriek. Het onderhoud van RT11 is bijna gratis. We waren 150 dollar kwijt voor dat softwarepakket en worden in Amerika gehost voor 9 dollar,” aldus Frackers.

Deel dit bericht

5 Reacties

a treur

De Holland Media Groep heeft geen gevoel voor humor. De recentelijk geintroduceerde parodie op commerciele TV, rt11 is verkeerd gevallen en zou inbreuk doen op de merknaam rtl4. Tevens zou de site teveel lijken op die van HMG. Aldus het HMG management. Men zou zich inmiddels beraden op juridische stappen. Wat zijn we toch gevoelig in medialand. En dat voor een organisatie die in rtl4 programma Boulevard de hele wereld laat afzeiken met 'valse nichten' humor. Overigens ook erg leuk. Hoe dan ook wij zijn benieuwd naar het aantal hit's op deze grappige site en denken dat de makers van rt11 nu al meer slimme publiciteit hebben dan ze hadden verwacht. not!

TVF

Terecht dat HMG dit aanpakt. Er mag weleens respect zijn voor andermans eigendom. Frackers zegt ook geen geld ermee te willen verdienen. Ja ammehoela , er staat gewoon een button bovenin waarop adverteerders zich kunnen aanmelden. En dus wil Frackers met een copycat van de RTL content geld verdienen, een soort parasiet zeg maar.Frackers gaat nog verder. ".. eeh ja eigenlijk zijn onze pijlen op SBS gericht.." Gebruik dan ook de SBS vormgeving en programmatitels en niet die van RTL zou ik zeggen !!En de vormgeving lijkt ook niet op die van RTL volgens Frackers, dan moet je wel echt stekeblind zijn…Al met al een zeer, maar dan ook zeer slappe actie..

a treur

TVF. Come on, wake up. Respect voor andermans eigedommen? Haha, in deze markt bestaat geeneens respect voor een andermans mening (niet waarBlaf) laat staan eigendommen voor wat die waard zijn. Er wordt helemaal niets aangepakt. Wedden? Het is namelijk te knullig voor woorden. Eneh btw heb je al geprobeerd om banners te plaatsen of te adverteren? ff tsjekken voordat je denkt te moeten reageren. Zou je op je weblog ook moeten doen ('_-)

Hopsa

Haha! dit is toch leuk, een bende onverlaten die eigenlijk gewoon aan het testen zijn of mensen van humor houden! Blijkbaar niet gezien de reactie van HMG. Maar zijn deze mensen niet een beetje sneu dat ze een internet site, die nota bene niet met pagina grote advertenties onder de aandacht van de mensen is gebracht, de kop willen indrukken, want ja als je nu naar de zwakste schakel kijkt, denk ik ineens aan negers.. Wat ik daar mee wil zeggen?nou ja, er zijn ergere dingen, plus dat iedereen nu die site kent dankzij de HMG groep zelf!eigenlijk moeten die apenkop en 2 mensen HMG een bedank brief sturen naar HMG. vind je niet?

Mambo

The Battle continues!!! Albert Treur Junior (Venturo) vs. TVFormats (BLaF).Ik vind RT11 wel een leuk initiatief en ben erg onder de indruk van de illustraties van Dimme. Ik zie niet direct hoe RTL hier nadeel door ondervind. Als het nou extreem negatief zou zijn, dan was het wat anders. Als RTL zou ik het in de gaten houden en zolang het 'onschuldig blijft', gewoon laten lopen. Aanvechten is alleen maar promotie voor RT11. Ik denk dat de mediawereld meer last heeft van BLaF met hun ongezouten kritieken en censuur op TVFormats dan van RT11. Ik denk ook niet dat RT11 zwaar onder vuur komt te liggen. Hier kun je volgens mij 'vriendschappelijk' over praten.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond