Deel dit artikel
-

Hoe de techsector het opneemt voor Oekraïne

De techsector geeft Rusland een signaal dat het te ver is gegaan en neemt het actief op voor inwoners van Oekraïne. Hieronder volgt een onvolledig overzicht van acties en ontwikkelingen van afgelopen weekend.

– Russen kunnen Apple Pay en Google Pay niet meer gebruiken als hun bank en de centrale bank van het westerse betaalverkeer worden afgesloten.

– Google Europa somt hier alle maatregelen op die het onderneemt. Dat zijn veelal technische exercities, maar er worden ook Russische YouTube-kanalen omgezet zodat ze geen geld meer kunnen verdienen met hun video’s.

– CEO Ali Niknam van bunq biedt Oekraïners en Russen aan hen via Bulgarije en Georgië naar Nederland te helpen met een HSM-visum, een pas voor kennismigranten.

– De Oekraïnse overheid heeft inmiddels miljoenen euro’s aan donaties in Bitcoin, Ether en USDT ontvangen op zijn officiële wallets. Gemiddeld wordt er per donatie zo’n honderd euro overgeschreven. Zaterdag publiceerde het land zijn crypto-adressen.

– Bellen en sms’en naar Oekraïne wordt gratis bij KPN, VodafoneZiggo, T-Mobile, en Delta Fiber Nederland. Klanten die zich in het oorlogsgebied bevinden, hoeven geen dataverkeer te betalen en kunnen ongeremd ervaringen delen met binnen- en buitenland.

– Internetbedrijf Starlink, dochter van SpaceX, heeft zijn satellieten in positie gebracht boven Oekraïne om daar breedband naar aarde te stralen. Een onbekende hoeveelheid terminals is onderweg naar het getroffen gebied.

– Veel internetbedrijven hebben dependances aan de oostflank van Europa, zeker ook in Oekraïne, vanwege de technische kennis aldaar. De westerse techbedrijven zullen amper een beroep op hen kunnen doen, omdat alle mannen tussen 18 en 60 beschikbaar moeten zijn voor het leger.

– Intel en AMD leveren geen chips meer aan Rusland.

– Na Facebook heeft Rusland ook de toegang tot Twitter geblokkeerd, een duidelijke poging om de informatiestroom in te dammen.

– Het satellietnetwerk KA-SAT is volgens marktberichten verstoord. Het is sinds dit weekend slecht of niet mogelijk om internet uit de ruimte af te nemen. Klanten, waaronder internetproviders, kunnen daardoor geen diensten aanbieden. Luchtvaartmaatschappijen zouden geen last ondervinden van de storing.

– MessageBird gaat in vredig verzet tegen de invasie van Oekraïne en blokkeert alle Russische toegang tot zijn API’s. Bedrijven, overheden en andere instanties gaan op zwart richting hun klanten.

– Komende tijd zal ook blijken welke impact de financiële maatregelen hebben op Russische investeerders die participeren in westerse techbedrijven. DST Global van de geboren Russische oligarch Yuri Milner, bijvoorbeeld, is aandeelhouder in honderden start- en scale-ups. Daaronder: Facebook, Spotify, Revolut en Klarna. Van dezelfde geboortegrond is Len Blavatnik. Zijn Access Industries is mede-eigenaar van DAZN, Deezer, Warner Music. De meeste oligarchen lijken zich buiten Rusland te bevinden.

– De app van de Russische nieuwsorganisatie RT is niet meer te gebruiken in Oekraïne. Google blokkeert downloads. De Russische overheid protesteert.

Foto: Valentine Svensson (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond