Deel dit artikel
-

Hoe de techsector het opneemt voor Oekraïne (2)

Techbedrijven springen bij om getroffenen door de oorlog in Oekraïne te steunen. Hieronder volgt een onvolledig overzicht van acties en ontwikkelingen van afgelopen dag.

– Bekende ondernemers Ali Niknam (bunq), Joris Beckers (Picnic), en Robert Vis (MessageBird) hebben een stichting opgericht om onderdak te bieden aan vluchtelingen die als gevolg van de oorlog in Oekraïne het land uit proberen te vluchten: People for People. Het initiatief staat onder leiding van Pieter Jan van Krevel.

– Taxibedrijf Uber heeft in Polen een speciaal tarief voor vluchtelingen: gratis. Per stad zijn er speciale kortingscodes. Mensen die hulpgoederen willen doneren, kunnen die ook per taxi laten vervoeren. Prijs: nul złoty.

– Airbnb geeft 100 duizend vluchtelingen voor korte duur onderdak waar mogelijk. Het bedrijf betaalt de kosten zelf en opent een fonds voor donateurs om mee te betalen.

– In crisissituaties zijn communicatie en menselijke zorg het belangrijkst. Het gebruik van Tor in Oekraïne is maal drie gegaan afgelopen dagen. Providers van veilige lijnen als VPN NordVPN, ExpressVPN en ProtonVPN zien ook verhoogde interesse. Zij voorkomen dat berichten worden gemanipuleerd of onderschept en IP-locaties gedetecteerd.

– Oekraïne vraagt VISA en Mastercard te stoppen met het verwerken van transacties van Russische pashouders

– Het Russische paviljoen is niet meer welkom op het Mobile World Congress dat nu gaande is in Barcelona.

– De Duitse journalist Philip Banse heeft een Twitter-lijst gemaakt met daarin tweets van journalisten, niet-gouvernementele organisaties en wetenschappers. Focus: Oost-Europa. Doel: ongekleurde informatie aanwijzen, iets dat Villamedia in Nederland doet met dit overzicht van journalistieke twitteraars.

– Een wat bijzonderder inzamelingsactie is deze van de politie. Behalve 4×4-voertuigen en vrijwilligers met politie- of militaire ervaring zoekt men vrij tactisch-specifiek materieel.

– Waarom alleen de geldstromen van en naar Rusland verhinderen? Digitale drempels zijn wellicht nog ontwrichtender, denkt Tom Okman. Hij roept bedrijven als DigiCert, Inc., GeoTrust, Let’s Encrypt en Cloudflare op om gericht digitale certificaten ongeldig te maken.

– Verzetsgroep Anonymous heeft Russische persbureaus tijdelijk onbereikbaar gemaakt en naar verluidt afgelopen zondag zelfs op live tv ingebroken.

– Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC-NL) heeft tot nu toe geen concrete aanwijzingen dat digitale aanvallen in relatie tot de oorlog in Oekraïne op dit moment impact hebben op Nederland

– Bij campagnenetwerk AVAAZ hebben ruim twee miljoen mensen een petitie getekend om de oorlog te stoppen.

– Meta heeft een desinformatienetwerk van accounts, groepen en pagina’s verwijderd. Facebook ziet, en dat verrast natuurlijk niet, een toestroom tot zijn platform van burgers en andere belangstellenden rondom Oekraïne. Het verwijderde uitingen hadden tot doel om publiek foutief te informeren.

– Nederlanders die willen helpen, maar niet weten hoe kunnen overwegen te doneren aan het Rode Kruis, Artsen Zonder Grenzen of – een lokaal Nederlands sectorinitiatief – aan gestrande Oekraïense vrachtwagenchauffeurs.

– Tesla’s superchargers in het grensgebied van Oekraïne zijn tijdelijk gratis voor Tesla en niet-Tesla’s.

– Een levend document is deze Google Doc voor vluchtelingen uit Oekraïne en mensen die hen willen helpen. Letterlijk eerste hulp.

– “Je helpt ons ook door direct de rekeningen te betalen” en “doe geen vage aanbiedingen van hulp”.

– In het Oekraïens: aanwijzingen van het Rode Kruis en Rode Halve Maan om mensen te herenigen die elkaar uit het oog zijn verloren of anderszins vermist.

Foto Shutterstock

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond