Deel dit artikel
-

Hoeveelheid Trickbot malware bijna verdrievoudigd

De hoeveelheid Trickbot malware is het afgelopen half jaar bijna verdrievoudigd. Iedere 6,5 minuut publiceren cybercriminelen een nieuw zogeheten sample, zegt beveiliger G Data.

Trickbot werd al in 2016 waargenomen. Het gaat om een dominante multifunctionele bot die voortdurend wordt bijgewerkt met nieuwe mogelijkheden, functies en distributievectoren. Hierdoor is Trickbot een flexibele en aanpasbare malware die voor verschillende doeleinden wordt ingezet, zoals het stelen van inloggegevens te stelen, het installeren van geheime deurtjes of het versturen van spammail.

De onderzoekers van G DATA hebben in het tweede kwartaal van dit jaar een stijging van meer dan 150 procent gezien in het aantal aanvallen ten opzichte van het eerste kwartaal. Vooral particuliere gebruikers waren het afgelopen half jaar het doelwit van cybercriminelen. Bedrijven liggen volgens de analyse ook nog steeds onder vuur.

De malware top 10 wordt gedomineerd door Remote Access Trojans (RAT). Zeven van de tien families zijn RAT’s en maken het mogelijk om een buitenlandse computer op afstand te bedienen en te beheren zonder dat de gebruiker daar iets van merkt. Op deze manier kunnen cybercriminelen wachtwoorden stelen, vertrouwelijke gegevens uitlezen, data verwijderen van de harde schijf of bestanden versleutelen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond