Deel dit artikel
-

Hof spreekt malwareknutselaar vrij

Het Gerechtshof Den Haag heeft een Nederlandse verdachte vrijgesproken die gebruikt maakte van de diensten Razorscanner en Razorcrypter. Die zijn elk voor zich aan te merken als technisch hulpmiddel om computermisdrijven mee te plegen.

In het voorjaar van 2015 is onder leiding van de Duitse Kriminalinspektion Mayen een onderzoek gestart naar virusdiensten Razorscanner en Razorcrypter. Onder de klanten bevond zich ook een Nederlander die werd aangehouden.

Razorscanner biedt de gebruiker de mogelijkheid om virussen te testen op de herkenbaarheid ervan door virusscanners. De maker van Razorscanner garandeert dat de gegevens niet aan de makers van anti-virusproducten worden doorgegeven.

Razorcrypter maakt het mogelijk om computerbestanden te beschermen tegen de ontdekking door anti-malwareprogramma’s. Zo kun je bestanden ongemerkt andere (legitieme) software hangen.

De verdachte heeft ter terechtzitting in hoger beroep verklaard dat hij tijdens zijn middelbareschoolperiode geïnteresseerd is geraakt in de werking van malware en de detectiemogelijkheden van anti-malwareprogramma’s. Onder andere met behulp van MSFencode verstopte de verdachte malware in bestanden en uploadde deze bestanden naar onder meer Razorscanner. Ook testte hij bestanden die hij vond op internet. Maar daar zou het bij gebleven zijn.

Door het hof kon dan ook niet vastgesteld worden dat de verdachte met Razorscanner en Razorcrypter het oogmerk heeft gehad om computermisdrijven te plegen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond