Deel dit artikel
-

Hof vindt Helpling uitzendbureau

Volgens het gerechtshof in Amsterdam is het bedrijf Helpling geen digitaal prikbord voor schoonmakers bij particuliere huishoudens, maar gewoon een uitzendbureau. Dit betekent dat het de cao voor uitzendkrachten moet naleven en ook honderden schoonmakers moet nabetalen.

De schoonmakers die via Helpling werken, hebben hiermee recht op pensioen, vakantiegeld, doorbetaling bij ziekte en andere werknemersrechten.

De FNV spande de zaak tegen Helpling bijna drie jaar geleden aan samen met Antoinette Verhoef, schoonmaakster bij het bedrijf. De vakbond sleepte Helpling voor de rechter omdat het ten onrechte de ‘Regeling dienstverlening aan huis’ gebruikt om zijn schijnconstructie een legitiem sausje te geven. Helpling ziet zichzelf als een prikbord, maar de rechter prikt daar doorheen. Het Hof wijst op de plichten die het bedrijf als werkgever heeft en die het tot nu toe steeds doorschoof naar de schoonmaker en het huishouden.

Het is de tweede overwinning in korte tijd voor het FNV. Die won een vergelijkbare zaak tegen Uber.

Vakbond FNV is blij met het vonnis: ‘Wij winnen rechtszaken en daarmee worden schijnconstructies van zogenaamde moderne platforms pijnlijk blootgelegd. Het enige moderne aan deze platforms is dat ze allerlei vormen bedenken om de spelregels van onze arbeidsmarkt te ondermijnen. Met gevolgen voor mensen, samenleving en economie. Het is dan nog pijnlijker dat de politiek lijdzaam toekijkt. Die bedrijven krijgen daarmee in feite een zetel om hun praktijken voort te zetten.’

Helpling zal het arrest de komende dagen nauwgezet analyseren om te bepalen wat de gevolgen zijn voor huishoudens, hulpen en voor Helpling.

De consequenties zijn volgens het bedrijf op dit moment nog niet goed te overzien, ook omdat het Gerechtshof het bijzondere (platform)karakter van Helpling onderkent, waardoor niet alle regels voor uitzendwerk één op één op Helpling kunnen worden toegepast. Het hof onderkent ‘dat het toepassen van bestaande arbeidsrechtelijke regels op nieuwe maatschappelijke fenomenen als via een digitaal platform verrichte arbeid, moeilijk kan zijn’.

 

Deel dit bericht

1 Reactie

Jan

Nou, dan kunnen de schoonmaaksters aan huis dus weer zwart gaan werken. Want in een uitzendconstructie gaat dit dus nooit werken.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond