Deel dit artikel
-

Honderden medewerkers van Zalando de laan uit

Honderden van zeventienduizend banen sneuvelen bij webwinkel Zalando in een poging het kostenpeil structureel te verlagen. De omzet en winst staan onder druk, evenals de markt. Het vooruitzicht op een spoedige versnelling in de markt is er niet.

Vanochtend kondigde de leiding van het Duitse bedrijf aan, dat het een proces ingaat waarbij honderden ‘overheadrollen’ zullen verdwijnen. Dat zijn functies die ondersteunend zijn aan de organisatie als geheel, dus geen vakspecialisten.

CEO’s Robert Gentz en David Schneider zijn zelfs expliciet wie vooral niet voor zijn baan hoeft te vrezen: iedereen in operationele rollen in logistieke centra, bij klantcontact en de outletstores. Ook de operationele rollen bij Zalando Studios blijven onaangetast. Dat is de afdeling de kopij maakt voor alle individuele productpagina’s, zoals tekst en fotografie.

“Bepaalde delen van ons bedrijf zijn te snel uitgedijd en als organisatie zijn we complexer geworden dan nodig is om snel te kunnen handelen. Dit zal voor niemand als nieuws komen, omdat we daar afgelopen jaar al regelmatig over spraken.” Toch bleken eerdere ingrepen in de organisatie en een zachte vacaturestop niet voldoende om het tij te keren, zo blijkt nu.

Persbureau Reuters schat, dat de ingreep zo’n vijf procent van de banen raakt.

De koers van het aandeel Zalando stond aan het begin van de middag een kleine twee procent lager op 39,07 euro. Dat is ongeveer het niveau van toen het coronavirus begon rond te waren.

Wereldwijd vinden er bij online platform correcties plaats waarbij honderden tot duizenden banen sneuvelen. Dat vloeit voort uit de overmatige investeringen in personeel die in 2020 en 2021 werden gedaan om aan de vraagexplosie van die tijd te voldoen. De groeigolf van toen is dit jaar gaan liggen. De consument gaat weer naar buiten, naar fysieke winkels, om te shoppen en de bulk aan beoogde aankopen is reeds gedaan. Dat is een van de redenen dat bij Zalando de omzetverwachting maar net werd gehaald.

Zalando heeft vijftig miljoen klanten in praktisch alle EU-landen.

Foto: Tom Mrazek (cc)

Deel dit bericht

2 Reacties

Pim

Beste Emerce redactie, svp doe ons als lezer een plezier en label de artikelen in jullie overzicht die als Premium aangeboden worden. Het is heel vervelend om telkens te landen op een artikel dat je toch niet kunt lezen.

Erwin Boogert

Ook als je geen Premium-account hebt, kun je drie Premium-verhalen gratis lezen. Moet je wel even een (gratis) account aanmaken.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond