Deel dit artikel
-

Hopper brengt verborgen vliegkosten in kaart

Het kost gemiddeld 287 dollar om een internationale vlucht te annuleren. Aan het wijzigen van een vliegticket naar een buitenlandse bestemming hangt een prijskaartje van 247 dollar. Dit blijkt uit onderzoek van Hopper.

Tien procent van de totale omzet van luchtvaartmaatschappijen is inmiddels afkomstig uit betaalde extra’s die vroeger bij de ticketprijs waren inbegrepen, zoals maaltijden en het inchecken van een koffer. Airlines stellen dat dit gunstig is voor de passagier, omdat hij alleen betaalt voor diensten die hij afneemt. Maar de zogeheten ‘ancillary services’ zorgen ook voor onduidelijkheid, omdat per airline verschilt wat is inbegrepen in de ticketprijs. Het vergelijken van de totaalprijzen is daarom lastig. Reden voor de boekingsapp Hopper om te kijken naar de ‘verborgen kosten’ van het vliegen.

Hopper-gebruikers kunnen een vlucht die hen interesseert volgen, zodat ze op de hoogte zijn van prijsschommelingen. De app heeft 4.000 van die vluchten geanalyseerd. Het betreffen maatschappijen die binnen of van en naar Noord-Amerika vliegen, het gebied waar Hopper actief is.

Hieruit kwam naar voren dat op binnenlandse (intra-Noord-Amerikaanse) vluchten het bijna nooit is toegestaan om te annuleren (99 procent). Wie afziet van de reis is dus vrijwel altijd zijn geld kwijt. Wel is het vrijwel altijd mogelijk (98,8 procent) om tegen een vergoeding het ticket te wijzigen. Dat kost gemiddeld 200 dollar. Koffers zijn nooit inbegrepen bij de ticketprijs en het kost gemiddeld 25 dollar om een stuks bagage in te checken en 60 dollar voor twee. Overigens gelden deze prijzen en voorwaarden niet voor internationale reizigers met een overstap in de VS die onderdeel is van hun vliegticket.

Op internationale reizen is het in 10 procent van de gevallen mogelijk om een reis te annuleren tegen betaling van bijna 300 dollar. Bijna alle luchtvaartmaatschappijen maken het mogelijk om het ticket te wijzigen voor zo’n 250 dollar. Zo’n twee derde van de internationale vluchten is inclusief een koffer in het ruim. Daardoor komt het gemiddelde voor het inchecken van de eerste koffer op 9 dollar. Een tweede stuk ruimbagage kost 55 dollar.

Hopper bekeek ook de toeslagen per luchtvaartmaatschappij. Helaas staat KLM er niet tussen, maar zusterbedrijf Air France blijkt gemiddeld 1283 dollar per vliegticket te rekenen. In 8 procent van de gevallen is kosteloos annuleren mogelijk. Voor de overige tickets rekent Air France daarvoor gemiddeld 700 dollar. Wijzigen mag altijd en kost 295 dollar. De eerste koffer is gratis, wie een tweede wil inchecken betaalt daarvoor 80 dollar.

Volgens Hopper schort het aan transparantie. De app heeft daarom de Fair Bear geïntroduceerd, een tool die klanten laat zien wat er in de kleine lettertjes staat en waarschuwt voor ‘kale’ vliegtickets met veel restricties. De Fair Bear geeft ook aan welke alternatieven er beschikbaar zijn met soepeler voorwaarden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond