Deel dit artikel
-

Hostingbedrijf Ecatel moet illegale streams Premier League staken

Een vordering tot tijdelijke blokkering van streams van de voetbalwedstrijden Engelse Premier League is woensdag toegewezen door de rechtbank Den Haag. Het Britse hostingbedrijf Ecatel, met een vestiging in Nederland, mag die wedstrijden niet meer doorgeven.

In Nederland kunnen de wedstrijden van de Premier League worden bekeken via een betaald abonnement bij FOX Sports, de Nederlandse licentienemer van de rechten op de uitzendingen, maar ze worden ook illegaal aangeboden, vaak door particulieren.

In 2015 won het bedrijf nog een rechtszaak tegen de Premier League. Toen wees het bedrijf erop dat bij hosting de dienstverlener de server beheert en dus kan verifiëren of er daadwerkelijk voetbalstreams ter beschikking worden gesteld op of via zijn servers. Die controlemogelijkheid heeft Ecatel niet – althans niet zonder meer.

Toch heeft Ecatel in het verleden ook gehoor gegeven aan rechtelijke bevelen en servers geblokkeerd, met flinke kosten als gevolg. En ook nu weer heeft het Britse bedrijf in een bodemzaak tegen de organisator van de Premier League (FAPL) aan het kortste eind getrokken.

De provider moet voortaan iedere dienst die door derden wordt gebruikt om inbreuk te maken auteursrechten van de Premier League binnen 30 minuten na ontvangst van een ‘daartoe strekkende elektronische melding’ staken. Houdt Ecatel zich daar niet aan, dan moet het 5.000 euro voor iedere illegale stream betalen.

De naam Ecatel duikt nogal eens op in relatie tot illegale content. Ecatel heeft in het verleden al eens diverse namaaksites moeten blokkeren. Daar werden vervalste producten aangeboden.

Vorig jaar lag Stichting BREIN nog overhoop met oud-bestuurders van het hostingbedrijf. BREIN heeft de afgelopen jaren bij herhaling geconstateerd dat Ecatel websites faciliteerde met inbreukmakend materiaal. Op verzoeken om de desbetreffende IP-adressen af te sluiten dan wel onbereikbaar te maken werd door Ecatel niet prompt gehoor gegeven.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond