Deel dit artikel
-

HP bouwt sociaal netwerk

De mobiele telefoon wordt het uitgangspunt bij de verdieping van contacten die hardwareproducent HP voor ogen heeft met zijn sociale netwerk.

De BBC bericht over testen met een sociaal netwerk die in het lab van Hewlett Packard worden gehouden. HP heeft al enige tijd geleden zijn oog laten vallen op sociale netten, onder meer met een reeds in 2003 gepubliceerd onderzoek. En begin dit jaar legde het HP-lab Twitter onder de microscoop, ook om er zelf van te leren.
Het net dat de HP-onderzoekers in Palo Alto nu hebben bedacht heet Friendlee. Het domein staat in de registratie op naam van hostingbedrijf GoDaddy, dat het wellicht voor HP reserveerde. HP heeft niet bekendgemaakt of ze zelf het net op de markt wil brengen.

Het doel van ‘Friendlee’ is het analyseren van het gebruik van de contacten met de mobiele telefoon om op grond daarvan die contacten handiger te groeperen en presenteren en om op grond daarvan aanbevelingen te doen.
Het principe van Friendlee is volgens HP het bijeenbrengen en faciliteren van verkeer met vrienden en familieleden met wie je frequent contact hebt. Die moeten via kortere lijnen beschikbaar zijn dan nu het geval is met de contactenlijst van de mobiele telefoon.

Geen nutteloze contacten 
HP maakte uit een studie van Twitter en Facebook op dat er te veel nutteloze en zinloze contacten zijn waar personen eigenlijk niet op zitten te wachten. Ze willen daarentegen wel een intenser en eenvoudiger toegankelijk contact met de personen die er voor hen werkelijk toe doen.
Met hen moet permanent contact via de mobiele telefoon mogelijk zijn. Zo kan er een ‘intimate social network’ ontstaan dat veel meer relevantie heeft dan de waaier aan sociale netwerkcontacten waar je de hele dag door aandacht aan moet besteden.
Zo is er een simpele module waarmee je contacten die je veelvuldig belt eerder in beeld ziet verschijnen, zodat je niet steedas door je contactenlijst hoeft te scrollen.

Lokaliseren
Onder meer functies met lokalisering van vrienden zoals Google Latitude en BrightKite moeten een plek krijgen in Friendlee.
Ook kan het systeem boekstaven met welke bedrijven je mobiel contact legt en die aan vrienden in je netwerk aanbevelen. Of gebruikers daarop zitten te wachten is niet onderzocht.
In september tijdens het Mobile congres in Bonn zal HP de werking van Friendlee nader over het voetlicht brengen. De dienst wordt gebouwd voor zowel Windows Mobile, Android van Google als de Blackberry.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond