Deel dit artikel
-

‘HP pest 123inkt.nl opnieuw’

Kort nadat cartridgeleverancier 123inkt een jaren slepende zaak bij de Hoge Raad heeft gewonnen, zit de Amerikaanse techreus de webwinkel uit Nederhorst den Berg opnieuw dwars. De goedkopere huismerkcartridges van 123inkt in 25 verschillende modellen HP Officejet printers geven een foutmelding na een recente firmware update.

Er is echter niets mis met de huismerkcartridges en beschadigd zijn ze al helemaal niet, aldus 123inkt. Maar klanten met deze cartridges kunnen helaas ook niet printen.

Dit soort updates wordt volgens de kleine leverancier ‘bewust’ door HP uitgerold met als doel huismerkcartridges te weren en de gebruikers te doen geloven dat huismerkcartridges van een slechtere kwaliteit zijn.

Het is een bekend probleem: printers kosten tegenwoordig nauwelijks meer dan een paar tientjes. Er wordt al jaren vooral verdiend aan de verkoop van relatief dure cartridges. En dus zijn printerfabrikanten weinig gelukkig met bedrijven die cartridges bijvullen of (nog erger) goedkope cartridges leveren.

HP spande al in 2014 een rechtszaak aan tegen 123inkt.nl. De geheugenchip op huismerkcartridges zou inbreuk maken op een octrooi van HP. Na vier jaar procederen – waarbij HP meer dan een half miljoen euro aan advocaatkosten zou hebben uitgegeven – heeft de Hoge Raad op 19 april 2019 uitspraak gedaan in het voordeel van 123inkt.nl. Die mag zijn eigen cartridges gewoon blijven verkopen.

In 2017 is HP in meerdere landen al eens aangeklaagd voor dezelfde tactieken en moest het schadevergoedingen betalen in Amerika (1,5 miljoen) en Australië (50 Australische dollar per consument).

Eind 2016 heeft 123inkt.nl een stichting opgericht om zich te weren tegen de overmacht van HP en andere printerfabrikanten. In korte tijd telde de stichting bijna 1000 leden.

De Stichting 123inkt-huismerk heeft in 2017 al eens geëist dat HP moet stoppen met updates die concurrerende cartridges uitschakelen, maar de rechtbank Amsterdam wees een verbod af, omdat HP had toegezegd dat niet meer te zullen doen voor printers van voor 1 december 2016. Op 12 april 2019 vond de zitting van het hoger beroep tegen HP plaats, de uitspraak wordt verwacht op 25 juni.

Wel heeft HP volgens 123inkt.nl zijn tactiek enigszins veranderd. Huismerkcartridges blijven na de update wel werken zolang ze in de printer blijven zitten, maar nieuwe worden geweigerd. Volgens HP dient dat ter bescherming van octrooien.

Deze week hoopt 123inkt.nl overigens alweer aangepaste cartridges te leveren, zodat klanten de huidige kunnen omruilen. De vraag is of dat het einde of een nieuw begin is van een kat-en-muis spel.

Deel dit bericht

21 Reacties

Jan

Ik vind het mooi hoe 123inkt e.d. stug volhouden om goedkope inktpatronen te leveren, dat is immers ook in het voordeel van de consument.

Aan de andere kant is het eigenlijk wel vreemd dat je als HP zijnde het niet mag blokkeren. Het is HP’s printer waarbij zij hun eigen inktpatronen bij voorschrijven. En zolang de consument deze vrijwillig koopt heb je het ook maar te doen met hun businessmodel.

bert

Daarom is het hoog tijd dat de EU tegen dit soort businessmodellen op gaat treden. Je koopt beter iedere maand een nieuwe printer dan dat je inkt bij koopt. Dat is toch idioot. Nadeel is daarmee ook dat die apparaten werkelijk de grootste prul zijn. Terwijl er flink wat dure grondstoffen in zitten.
Dwing gewoon repareerbaarheid en navulbaarheid af, ook al wordt de printer daarmee 3x zo duur. Op de lange termijn is de consument beter af.
Koop maar eens voor de grap een tweedehandsprinter…..

Gerard

Na zeer veel gebruik en vergelijk binnen ons bedrijf kopen wij nooit meer eigen merk cartridges. We hebben ze van diverse leveranciers gehad, ook 123inkt. Ze geven zowel bij inktjet als bij laser beslist meer storingen. Bij ons alleen nog maar origineel, dat verschil in geld wordt gemakkelijk terugverdient.

Danielle

Wat een onzin. Goede compatible toners en cartridges zijn vaak nog beter dan het origineel! Sowieso meer rendement.

En wat betreft hp cartridges in een hp printer. Dat moeten we maar normaal vinden? Die printer is van mij. Mijn eigendom en ik bepaal toch zeker wat ik er in stop

Stel je voor dat mijn auto stopt met rijden omdat ik geen originele onderdelen gebruik. Zou wat zijn.
Mijn garantie vervalt, maar dat is dan wel mijn keuze!

Richard - prive

Het beste installeer je geen firmware updates op een printer.
Waarom zou je, als de printer werkt, dan werkt hij.
Dit soort nieuws is voor mij in elk geval reden om nooit een HP product aan te schaffen. Dit soort nieuws zorgt natuurlijk ook voor imago schade. En dat ebt lang na.

Sander

Het is een beetje het Gillette scheermesjes verhaal. HP echter wil niet dat 123inkt meelift en er met de winst vandoor gaat. Begrijpelijk. Ik vind het handig om te zien wanneer een cartridge leeg is en dat kan dus niet met nepmerken.

karel-willem

Ik weet niet hoor.maar ik kan bij de cartridges van de Action in mijn Canon gewoon zien hoe vol ze nog zijn. Daar heb ik geen originele voor nodig.

Sander

Je begrijpt niet dat Hewlett Packard een merk uit Amerika (Silicon Valley) is, waar merken goed beschermd worden. Het is daar onvoorstelbaar dat een ander merk straffeloos jouw produkt kopieert, er een eigen stickertje op plakt en vermarkt. Ook voor Canon is het van belang al doen die er niets tegen. Het gaat hier over HP.

Peter

Beetje vreemde uitspraak, als je bedenkt dat de politie containers vol namaak artikelen in beslag neemt. Ook moeten torrent-sites zonodig geblokkeerd worden en dit mag dan wel.

Wim - nvt

Nooit maar dan ook nooit meer HP. Server Compac/HP kon na 2 jaar in de prullenbak wegens gebrek aan kwaliteit. Een dure HP printer die door een lekkende originele cartridge onbruikbaar werd kon niet meer onder de slechts één maand verlopen garantie worden gerepareerd, hoezo geen huismerk nooit problemen gehad met deze cartridge voor een Canon !

henk broekkamp

Ik had een HP printer ca 3 jaar oud print geen zwart meer HP biedt geen enkele bruikbare oplossing voor het probleem.HP Nederland is niet bereikbaar

Voor ruim € 100 nieuwe originele HP cartridges gekocht, probleem blijft.
HP printer naar groot vuil, bij 123inkt Canon printer gekocht met huismerk cartridges. Probleem opgelost!

Martijn

Kijken hoelang het deze keer duurt voordat HP een instructie uitbrengt hoe gebruikers zélf deze firmware update weer terug kunnen draaien net als in 2017.

Er bestaat nl.al Europese wetgeving die het printerfabrikanten verbied om in Europa het onmogelijk te maken om niet-originele cartridges te gebruiken, dus HP gaat -alweer- in overtreding.

@Sander: een compatible waar wél een vervangende chip op zit zal gewoon het inktniveau aangeven.
@henk: Gokje? HP364 of HP920 inkttankjes: 2 printerseries waar geen beveiliging tegen oververhitting in zit zodat de printer op tijd dienst weigert.
(Inkt werkt als koelvloeistof voor de printkop)

Sander

@Martijn daar gaat het niet om. HP blokkeert deze.

Hugo - Jaar

Zelfde probleem hier, huismerkcartridges geplaatst en het onding wou niet meer printen.Printer op de vuilhoop gesmeten en een brother gekocht!
Werkt probleemloos.
Ik koop NOOIT meer een HP!

Kees

Ik had ook ooit HP. Kostten op een gegeven moment wel 100 euro per stuk. Voor een borrelglaasje inkt. Het stimuleert wel enorm om zo weinig mogelijk te printen, maar toch.
@Sander Er speelt hier natuurlijk veel meer dan straffeloos een product kopiëren. Consumenten worden simpelweg afgezet. Waarom zou je als consument dan niet terug mogen slaan? HP verdient niet beter.
De enige juiste manier voor HP om namakers als 123inkt te dwarsbomen, is een stevige prijsverlaging.

George

IK heb enige maanden terug een HP gekocht en heb nu ruzie met het vervangen van de nieuwe cartridges. Ik lees hier dat dit komt door een software instelling..!

Dat had ik wel willen weten voordat ik de printer kocht…
Die dingen kosten inderdaad net zoveel als de vervangende patronen. Tja dan heb ik hier nog een leuke HP Officejet PRO 6950 voor wie nog iets te knutselen zoekt.

Inmiddels eens goed gekeken, en het verdienmodel van Brother ziet er inderdaad een stuk beter uit. iets duurder printer en geen problemen met patronen.. Ik ben er uit ..

Iemand interesse in een gebruikte HP.. ik denk ca. 150 printjes op de teller.

Appie4

Hier is de oplossing. https://www.memorysieve.co.uk/2015/10/update-firmware-hp-officejet-6500a-plus.html

Als belangrijke aanvulling wil ik er bij opmerken dat het mij pas gelukt is nadat ik in de printer naar het Support menu ben gegaan. Bij de Officejet 8620 pro is daarin te komen door links van de display 4x op de plek van de return toets te duwen.
Blijkbaar wordt het systeem geblokkeerd zolang er foutmeldingen op de display zichtbaar zijn en is dan een firmware upgrade niet mogelijk.

Henk - -

H

Mijn vraag werkt dit ook voor mijn

HP DeskJet 2130

Michiel

Beste Appie4
ik heb een officejet 6820 pro: wat doe je dan als je na 4x drukken in support menu bent gekomen?
linkje wat je erboven vermeld (6500a-plus) voor mij niet van toepassing neem ik aan..?

harry - -----

HP moet nu eens ophouden 123inkt.nl het huismerk te dwarsbomen.
De consument is nu 8-11-2019 nog steeds de dupe.
Geeg die miljoenen aan advocaatkosten aan een goed doel.

H. van Haren

Het is voor mij de belangrijkste reden om géén HP-printer of computer te kopen maar er zijn genoeg anderen die dat wèl doen dus bij HP zullen ze er niet wakker van liggen.
De EU zou dit eigenlijk moeten regelen zoals ook de toegang tot medicijnen beter geregeld zou moeten worden, maar dit terzijde.
Voor de autobranche heeft de EU maatregelen genomen om de concurrentie op de onderhoudsmarkt te garanderen door de niet merkgebonden bedrijven te faciliteren in het verkrijgen van technische gegevens van de autofabrikanten en door niet originele onderdelen uitdrukkelijk toe te staan.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond