Deel dit artikel
-

HP wil kenniskloof ontwikkelingslanden dichten

Hewlett-Packard gaat ontwikkelingslanden apparatuur en diensten aanbieden ter waarde van 1 miljard dollar, zo maakte topman Carly Fiorina bekend . Deels betreft het een gift, deels gunstige tarieven. Novib ziet wel wat in het initiatief en wil ict-bedrijven bewegen meer hulp te geven aan ontwikkelingslanden.

Het hulppakket van HP is gericht op ontwikkeling van gezondheidszorg en onderwijs, en het vergroten van de toegang tot zowel markten als financiële diensten. De strategie die HP heeft ontvouwd over het verrichten van dergelijke ontwikkelingshulp heeft de naam E-inclusion gekregen, en gaat uit van het idee dat het stimuleren van zakelijke activiteiten in ontwikkelingslanden de bevolking uiteindelijk ten goede komt. De 1 miljard dollar bestaat deels uit verkopen en leasen tegen gunstige tarieven en deels uit een gift. Welk deel wordt geschonken was nog niet bekend.

Ceo Fiorina van HP riep tijdens de conferentie Creating Digital Dividends op tot een lange termijn aanpak en langdurige samenwerking tussen westerse ict bedrijven en bedrijven in de derde wereld, om de kloof tussen de verschillende werelddelen op het gebied van toegang tot informatietechnologie te dichten. Behalve dat HP technologie en kennis gaat verstrekken heeft het ook een site geopend, waarop informatie is te vinden over de projecten die het al ondersteunt. Bovendien zijn er links opgenomen naar winkels die handelen in producten uit ontwikkelingslanden, zoals de site Novica.com .

Novib laat in een eerste reactie weten het initiatief wel te kunnen waarderen. "We zijn ook zelf begonnen met het benaderen van ict bedrijven", zegt een woordvoerder. "We willen ze bewegen om de kloof op het gebied van informatietechnologie, die ontstaat ten opzichte van ontwikkelingslanden, niet groter te laten worden." De woordvoerder ziet wel een rol voor ict bedrijven in ontwikkelingshulp. "Ze kunnen bijvoorbeeld media ondersteunen door ze toegang te geven tot internet. Op die manier zien journalisten gemakkelijker wat er gezegd wordt buiten hetgeen er in de eigen nationale media wordt aangeboden." Novib heeft weinig ervaring met ict, aldus de woordvoerder, vandaar dat het om de tafel wil met bedrijven uit deze sector om te zien hoe er samengewerkt kan worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond