Deel dit artikel
-

Huawei lanceert eigen systeemsoftware voor zijn smartphones

Huawei heeft vrijdag eigen systeemsoftware voorgesteld ter vervanging van Android op haar smartphones. Het gaat om HongmengOS, maar in het westen wordt de naam HarmonyOS gehanteerd.

Vanwege de handelsrestricties mag Google geen volwaardige Android-versie meer leveren aan Huawei. HarmonyOS werd in eerste instantie ontwikkeld voor internet of things-apparaten, zoals slimme speakers, lampen en sensoren. De ontwikkeling is als gevolg van de handelsoorlog versneld.

Huawei had overigens nog 90 dagen respijt gekregen van de Amerikaanse autoriteiten, maar de deadline komt dichterbij. Bestaande Android toestellen worden nog wel bijgewerkt, maar niet met nieuwe Android versies.

HarmonyOS is volgens Richard Yu ‘wezenlijk verschillend van Android en iOS’. Groot voordeel is dat apps meteen op meerdere apparaten werken. Het systeem is opensource en kan dus worden verbeterd dankzij de inzet van ontwikkelaars.

Het systeem verschijnt later dit jaar in eerste instantie op slimme speakers en tv’s. Huawei heeft nog geen smartphones aangekondigd met HarmonyOS en zal dat voorlopig ook niet doen. Op zijn vroegst komt HarmonyOS volgend jaar op de markt.

Huawei benadrukt dat het liever Android had willen blijven gebruiken, al was het maar omdat gebruikers dan kunnen beschikken over duizenden apps. Hoe Huawei dat wil oplossen is nog niet duidelijk.

Foto Huawei

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond