Deel dit artikel
-

Huawei mobiliseert Nederlandse ontwikkelaars voor ‘leven na Google’

Huawei nodigt Nederlandse ontwikkelaars uit voor een speciale bijeenkomst tijdens het Tweakers Developers Summit 2020 op 13 februari in Utrecht. Daar zal het bedrijf alle bijzonderheden vertellen over de Huawei Mobile Services (HMS). Met HMS kunnen Nederlandse apps straks ook op de nieuwste Huawei toestellen draaien.

Met de lancering van het nieuwe vlaggenschip Mate 30 Pro op 21 februari in Nederland gaat Huawei een nieuwe fase in. De in Nederland op twee na grootste smartphoneverkoper kan als gevolg van de Amerikaanse handelsbeperkingen geen licenties meer nemen op Android. Dat wil zeggen: inclusief bekende Google diensten als de Play Store, Google Maps, Gmail en Duo.

De Mate 30 draait derhalve op een Android versie zonder Google, met daaromheen een eigen ontwikkelde schil Emui 10. Huawei komt met eigen alternatieven voor Google diensten en opent dan ook zijn eigen appwinkel. Daarin zullen ook bestaande Android apps te downloaden zijn, maar die kunnen dan geen gebruik maken van Google Mobile Services. Veel apps verdienen geld via het advertentieplatform van Google en vallen daarmee voor Huawei buiten de boot.

Huawei hoopt ontwikkelaars zover te krijgen dat ze hun apps aanpassen voor de nieuwe systeemsoftware. Er is nog geen advertentieplatform van Huawei en dus geen mogelijkheid om via de Huawei appwinkel verdiensten binnen te halen, maar dat zou zomaar eens kunnen komen.

Huawei nodigde donderdag het Nederlandse journaille uit om de omzetoperatie toe te lichten. Volgens Arne Herkelmann, hoofd Smartphone Portfolio & Planning Europe, is een van de voordelen van Huawei Mobile Services dat tegelijk ook diensten kunnen ontwikkeld voor andere Huawei producten, als wearables en de Matebook D 14 en Matebook D 15 laptops die eveneens in Nederland zullen uitkomen.

Huawei erkende moeilijk in te kunnen schatten of een Googleloze smartphone in Nederland aanslaat. Dat hangt sterk af van de beschikbaarheid van populaire apps. Er zijn al Huawei versies van Snapchat en TikTok.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond