Deel dit artikel
-

HvA en UvA getroffen door cyberaanval

Onbekende derden hebben zich toegang verschaft tot de ICT-omgevingen van de Hogeschool van Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam, zo heeft het Security and Operations Centre geconstateerd.

Maatregelen worden getroffen om de gevolgen te beperken en te zorgen dat onderwijs en onderzoek zoveel mogelijk ongestoord doorgang kan vinden.

De scholen hebben verschillende systemen uit voorzorg uitgeschakeld. Medewerkers en studenten wordt aangeraden om niet zelf back-ups te gaan maken van hun bestanden, omdat de UvA al offline backups heeft.

De UvA laat aan Folia weten dat er geen aanwijzingen zijn dat er op dit moment persoonlijke data zijn gelekt of ‘dat de aanval gericht is op het verkrijgen van persoonlijke data’. Ook lijken de indringers niet uit te zijn op onderzoeksdata, meldt de universiteit.

In het belang van het onderzoek kan men niet verder ingaan op de achtergrond en omvang van deze aanval. Vaak duidt deze geheimzinnigheid op ransomware.

Eerder deze week werd ook al de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek getroffen door een cyberaanval.

UPDATE 18/2: Inmiddels is duidelijk dat de UvA en HvA zijn aangevallen door professionele hackers, die uit zijn op financieel gewin. ‘Hier is snel en adequaat op gereageerd door vroege detectie door het Security Operations Centre en ingrijpen door het Computer Emergency Response Team (CERT) van de UvA en HvA.’

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond