Deel dit artikel
-

Hype rond Runes lijkt alweer voorbij

De hype rond het Runes protocol lijkt alweer voorbij. Het aantal transacties, dat eind april zijn hoogtepunt bereikte, is flink gekelderd.

Runes is sinds kort een nieuwe tokenstandaard op Bitcoin en werd gelanceerd op het moment van de halving van Bitcoin, de vierjaarlijkse cyclus waarbij de beloning voor delvers (miners) wordt gehalveerd om inflatie tegen te gaan.

Het nieuwe protocol is bedacht door Casey Rodarmor, de bedenker van Ordinals. Ordinals is een protocol waarmee gebruikers NFT’s (digitale artefacten) kunnen ‘munten’ op de Bitcoin blockchain. Deze NFT’s (non-fungible tokens) zijn niet alleen beperkt tot afbeeldingen, maar kunnen ook inscripties zoals video’s, gifjes en geluiden omvatten.

Het was al mogelijk om munten te slaan op de blockchain van Bitcoin. Dat gebeurde met de BRC-20-tokenstandaard, maar Runes is efficiënter. Die zou ook wat blokruimte moeten besparen, waardoor Ordinals wellicht aan populariteit inlevert.

Toch lijkt de aandacht van Runes maar voor korte duur te zijn. De lancering leidde tot een explosie in transactiekosten, met piekaandeel van 81.3 protocol van de Bitcoin transacties op 23 april. In de loop van mei neemt het aantal transacties sterk af.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond