Deel dit artikel
-

Hyves lanceert mobiele app voor de massa

Een nieuwe java-applicatie is de eerste stap naar offline identificatie bij concerten of evenementen. Mobiele toepassingen hebben de hoogste prioriteit bij Hyves. Met de lancering van een java-applicatie kan het sociale netwerk weer een punt van het to do-lijstje afstrepen.

In de toekomst wil de profielensite de stap zeten naar offline applicaties met onder meer identificatie voor toegang tot concerten en andere grote evenementen. De nieuwe java-app draait op 150 toestellen en is de eerste stap in de richting van een offline identificatie-applicatie.

"In de java-app zit een bluetoothscan waarmee je andere Hyvers in de buurt kan vinden. Die scan kan je natuurlijk ook uitvoeren met een computer of een adaptor, onder meer voor identificatie", aldus Yme Bosma, chef-ontwikkelaar bij Hyves. Zodra er genoeg mensen zijn die de java-applicatie hebben geïnstalleerd zou je de indentificatie-functie kunnen toepassen, meent Bosma: "Dan wordt het leuk, dat soort toepassingen. De voorbereiding zijn gedaan, maar verdere plannen zijn er nog niet", zo benadrukt hij.

Om de nieuwe applicatie, ontwikkeld door Service2Media, te installeren, kunnen gebruikers ‘hyves’ sms’en naar 4983.

Scan

Alle Hyvers die in de buurt zijn en die bluetooth aan hebben staan kunnen met een scan gevonden worden. "In een kroeg kan je zien welke Hyvers er in de buurt zijn, je ziet meer informatie, afhankelijke van de privacyinstellingen van de gebruiker", aldus Bosma.

In die zin is deze applicatie het ‘nieuwe visitekaartje’. Bosma wil niks vervangen, maar denkt dat de verschillende dingen, als bijvoorbeeld een Poken en de Hyves-applicatie elkaar kunnen aanvullen.

Met de java-applicatie kunnen gebruikers, in tegenstelling tot de Hyvende iPhone-bezitters, op een kaart zien waar hun vrienden zijn en op diezelfde kaart de spots, de Hyves-naam voor openbare gelegenheden, in de buurt vinden. Daarnaast is het in de app mogelijk om met vrienden te chatten.

Cell ID

De belangrijkste nieuwe feature, die de iPhone-app niet kent, is de kaart die automatisch de locatie van de gebruiker toont aan de hand van de Cell ID, na toestemming van de Hyver. Om de locatie van Hyvers te tonen is een samenwerking aangegaan met het Telematica instituut dat een database bijhoudt van de locaties van de zendmasten.

Met de app kan de Hyver direct foto’s uploaden naar Hyves, tot nu toe kon dat alleen door de foto’s vanaf een mobiel te mailen.

iPhone

Hyves heeft de 2.0-versie van de iPhone-app naar Apple gestuurd. Het is altijd even wachten wanneer de update live komt, maar Hyves hoopt vrijdag. Nieuw in deze applicatie is onder meer de mogelijkheid om een nieuwe foto direct als WWW te plaatsen en een overzicht van de laatste YouTube-filmpjes van vrienden. De filmpjes kunnen direct worden afgespeeld.

De afgelopen maanden heeft Hyves een team van internationale developers aangetrokken om de mobiele strategie verder uit te kunnen werken. Nu de iPhone- en java-applicatie een feit zijn, richt het team zich de komende maanden op de lancering van de eerste Symbian-, Android- en Windows Mobile-applicaties.

Belangrijke interface

Het zal niet van de één op de andere dag zijn, maar, zo verwacht Bosma: "Mobiel wordt een hele belangrijke interface, zo niet dé belangrijkste interface voor sociale netwerken."

Er wordt vanuit Hyves dan ook veel geld gestoken in de mobiele ontwikkelingen. Bosma: "Qua investering hebben we nu ruim tien mensen die het afgelopen jaar fulltime werken aan mobiele toepassingen. Je kan zelf uitrekenen hoeveel dat is. Het gaat om veel geld." Bosma laat weten dat er weinig andere projecten zijn bij Hyves waar zoveel mensen aan werken.

Deel dit bericht

14 Reacties

Martijn

Ik denk dat bij Hyves HQ het gevoel heerst dat bezitters van een Blackberry geen Hyvesprofiel hebben, aangezien de applicatie niet werkt op de Blackberry….

n73

Weet iemand hoe je met een nokia n73 een # moet invoeren als je dit in je wachtwoord gebruikt? Ik krijg nu steeds de 'kwekker' als ik een # wil invoeren bij het aanmelden. Niet helemaal goed getest vrees ik, applicatie is nu waardeloos. Workaround is zeker mijn wachtwoord wijzigen..

Richard Otto

Samsung i780 doet ie ook niet..

n73

Wat een waardeloze app. loopt continue vast, locatie bepaling werkt voor geen meter.. en zo traag…! pfff Ik gebruik wel gewoon die mobile website. Die is i.i.g. lekker snel.

Yme Bosma

Dat # in je password is inderdaad een bug. Het is lastig om alle mogelijke scenario's te testen voor zoveel toestellen op zoveel evrschillende verbindingsmogelijkheden. Maar neemt niet weg dat het snel gefixed moet worden. Nokia is overigens het minst goede platform voor een java-applicatie, hij werkt daar substantieel trager dan op sommige andere platformen. Er komt ook heel snel een native Symbian applictaie om dat op te lossen. Ook voor de Blackberry komt snel een 'native' app…

Maurice

Mooie app… Op mijn Sony Erricson X1 loop ik echter vast na het zoeken van een hyver, bij de zoekresultaten is er geen manier om terug te keren naar het vorige scherm (in WM6.1). Is er plek waar bugs, etc. kunnen worden aangemeld?

Kozie

Prima applicatie; werkt hier in ieder geval foutloos 🙂

marjan

Toch weer een quick and dirty Yme?

MarcS

Prima app! Duidelijk geen geval van quick & dirty. Eerder goed doordacht en makkelijk in gebruik! Complimenten. Als nu de handheld fabrikanten nog zorgen voor gebruiksvriendelijke toestellen zal de app massaal gebruikt gaan worden, daar ben ik van overtuigd. Zeker zo belangrijk als de app zelf.

johan

Waarom wordt er geen gebruik gemaakt van echte nauwkeurige plaatsbepaling (zonder GPS)Navizon levert bijvoorbeeld een zeer naukeurige plugin welke ook wifi punten pakt om je plaats te bepalen (naast Cell towers).

Mark

Leuke applicatie hoor.  Maar kan iemand me nou eens uitleggen waarom die LBS applicaties die niet werken op basis van GPS, er vrijwel altijd zo enorm naast zitten bij de locatie bepaling? Ik heb de Hyves applicatie op 2 telefoons geprobeerd, zowel met een Vodafone als KPN SIM. Op de ene telefoon bevond ik mij volgens de Hyves applicatie in Rotterdam, volgens de ander in de buurt van Den Bosch. Terwijl ik me twee keer op dezelfde plek bevond, tientallen zo niet meer dan 100 km verwijderd van de aangegeven plek.  Verder kom ik op al die LBS gebaseerde social network applicaties zoals Nulaz en Waarzitwie nooit iemand tegen (behalve de eigenaren en product managers van deze sites). Hopelijk gaat Hyves de doorbraak brengen, maar ook daar kan ik in de wijde omtrek (circa 500.000 inwoners) nog niemand ontdekken…

Ilah

Ik vind de stazi bluetooth verbinding niet zo leuk. Ik zou de keuze als ik wil het aan of uit zetten. Als je heeft bluetooth de hele tijd aan daar is een risico dat jouw mobiel kan een aanval krijgen.

andreas

Is de app al beschikbaat voor de blackberry? Zeker nu app world gelanceerd is in nederland is de Blackberry niet meer te negeren toch?  Groet andreas

Yme Bosma

Gaat niet lang meer duren nee…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond