Deel dit artikel
-

Hyves mobiel met kaarten, ‘poken’ en evenementen

Hyves zag 50.000 keer haar applicatie gedownload en telt 400.000 mobiele gebruikers. In april volgt een grote mobiele uitbreiding. En de profielensite zet de stap naar offline applicaties met onder meer identificatie voor toegang en diensten bij grote evenementen.

Hyves gaat hard, zo bleek ook uit de enorme spreeksnelheid gisteren van chef-ontwikkelaar Yme Bosma die de 500 toehoorders van het Cross Media Café over mobiele media van Immovator op het Mediapark in Hilversum gisteren naar adem deden happen.

Hyves heeft 2 miljoen pageviews per dag via de iPhone applicatie met de mobiele diensten, wat goed klinkt, maar een begin. Hyves telde ruim 400.000 mobiele gebruikers tot nu toe. Daarvan komt zo’n 15 procent, een 50.000 in totaal, met de iPhone langs, met en zonder applicatie. De java-applicatie wordt overigens getest en is binnenkort beschikbaar.

Maar van het mobiele gebruik in aantallen genoten pagina’s en diensten neemt de iPhone bij Hyvesmobiel een aandeel van 50 procent. Vooral de typische mobiele applicatie van Hyves – dat vijf jaar geleden als mobiel bedoelde dienst begon – WieWatWaar doet het leuk volgens Bosma. Wie er toestemming voor geeft via Hyves kan zich fysiek laten spotten.

De mogelijkheid om horeca, winkels en andere zaken in de omgeving te tonen biedt een grote commerciële potentie, maar Hyves wil volgens Bosma mobiele applicaties eerst goed neerzetten alvorens ze te exploiteren. Hyves maakt, met al 100 personeelsleden – die binnenkort verhuizen – voor nu genoeg winst.

Hyves werkt aan een uitgebreide mobiele applicatie die in april 2009 het levenslicht moet zien in een ‘grote release’: een voornamelijk op kaarten en geotagging gebaseerde dienst. "We leggen een kaartlaag over alle data, ofwel een geodatakoppeling."

In de ijver om voorop te lopen ‘vergat’ Hyves iets simpels als een sms-shortcode voor het uitventen van mobiele diensten. Die is er nu wel met 4983, dat correspondeert met de toetsen voor ‘hyve’ op het toestel. Dit is een poort naar nieuwe inkomsten met berichtenverkeer. Veel basisfuncties van Hyves, zoals nu al het publiceren van foto’s en krabbels, moeten via dat nummer bereikbaar worden. Binnenkort volgt de promotie.

Volgens Bosma loopt Nederland wel achter met afname van mobiel internet. Hij peinsde hardop over de oorzaken hiervan: "Misschien is het gebruik van sms zo hoog dat dit een spoort remmende voorsprong is. In bijvoorbeeld de Verenigde Staten is sms veel minder in gebruik en wordt meer e-mail mobiel afgehandeld."

Hyves ‘offline’

Verrassender dan de aankondigingen met mobiel zijn de plannen van Hyves om ‘offline’ een factor van betekenis te worden. Of beter gezegd: met verbindingen op de korte afstand met bluetooth. Bosma schetste mogelijkheden om profielen als ‘identificatietool’ te gebruiken. Dat is een belangrijke ‘bouwsteen voor toepassingen’ waarmee volgens Bosma ‘een hoop te gebeuren’ staat.

Met organisatoren van grote events maakt Hyves afspraken over het toepassen van nieuwe applicaties voor identificatie en gebruik van codes voor toegang. Dat kan uiteenlopen van concerten in de Heineken Music hall tot aan gebruik door de ‘kroegbaas op de hoek’ voor feestjes.

Belangrijk daarin is de in stilte gelanceerde Poken die als digitaal visitekaartje Hyves Poken in korte tijd snel populair dreigt te worden, al ontbreekt en er nog een schermpje om direct overgedragen data te bekijken (zoals bij dat andere contactmedium, de chipkaart).

Hyves ziet mogelijkheden om met behulp van bluetooth en/of de shortcode evenementen en kroegen de mogelijkheid te geven om bezoekers data en boodschappen te laten verspreiden via beeldschermen. Dit ‘Hyves on Spot’ doet overigens denken aan de dienst On van KPN en Heineken.

Volgens Bosma kunnen ondernemingen op grond van de Hyves profieldata waarmee ze ‘offline’ gaan werken het begin van iets als een crm-systeem (klantdata- of customer relationship management) gaan opbouwen.

Deel dit bericht

3 Reacties

Corne

Een beetje onderzoek doet uitwijzen dat http://pokengadget.hyves.nl al een oudere Poken Hyve is. Maar er zullen er nog wel meer komen… 😉

Ruben

Corne, Dat zal zeker gebeuren, maar er kan er maar 1 officieel zijn. Tegenwoordig is er al een Miss Hyves Vekiezing, google Miss Hyves 2009 en vind honderden hits.Rage op rage.

Evert

Geen interesse.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond