Deel dit artikel
-

Hyves schakelt over op HTML5

Eind september publiceert Hyves een HTML5-versie van de profielensite voor de iPad. Dat legt de basis voor meer en snellere updates op alle andere mobiele platformen. Niet het ontwikkelen van apps maar van features staat centraal.

Over een paar weken heeft iedereen met een smartphone vrijwel altijd dezelfde functies in zijn Hyvesapplicatie zitten. Net als veel andere grote mediabedrijven schakelt Hyves over op HTML als vertrekpunt voor de mobiele doorontwikkeling van zijn diensten. De tijd dat er apart voor Symbian, iOS, Android en BlackBerry OS wordt geprogrammeerd is grotendeels voorbij.

Hierdoor is het mogelijk in de komende maanden verscheidene nieuwigheden snel op de markt te brengen. Daartoe behoren functionaliteiten zoals Hyves Voorspellen, social gaming en interactieve mobiele campagnes.

Drie vragen aan technisch directeur David Vismans over de technische verschuiving.

Waarom HTML5?
“Door het aanbieden van een HTML5-versie in plaats van een complete native applicatie kunnen we de gebruiker frequenter en sneller van nieuwe functionaliteit voorzien. Alle nieuwe core functies van Hyves kunnen nu sneller en makkelijker doorgevoerd worden naar mobiel en zijn voor de gebruiker direct zichtbaar op alle platformen die de HTML5-versie ondersteunen. Dit heeft als belangrijk voordeel dat een groot deel van de functionaliteit van de applicatie die voorheen native gebouwd moest worden voor iOS, Android & BlackBerry nu maar één keer ontwikkeld hoeft te worden in HTML en JavaScript.”

“Voor de applicaties op iOS, Android, BlackBerry en Symbian hebben we een ‘container’ ontwikkeld gebaseerd op het open source product Phonegap. Deze containerapplicatie downloadt steeds de meest recente HTML- en Javascript-bestanden van Hyves waardoor de gebruiker direct over de versie met de laatste functionaliteit en bugfixes beschikt.“

“Daarnaast worden features waarbij ‘native’ functionaliteit vereist is – zoals het uploaden van foto’s, pushnotificaties en bijvoorbeeld chat – native in de Phonegapcontainer gebouwd en via een JavaScript-’brug’ toegankelijk gemaakt voor het HTML-deel van de applicatie. Deze Phonegapcontainer is uiteindelijk de app die de gebruiker installeert op zijn telefoon via de appstores. Wijzigingen in de container vereisen dus wel een client update, maar we verwachten in de container veel minder frequent wijzigingen te hoeven uitbrengen.”

“Met HTML5 kunnen we de dus heel snel nieuwe functionaliteit over alle platformen uitrollen. We hoeven deze immers maar één keer te bouwen, Dat scheelt veel tijd.”

Betekent dit het einde van de applicaties?
“Niet helemaal. De Hyves iPhone-applicatie is onze meest geavanceerde client. De HTML5-variant is nog niet zo uitgebreid qua functionaliteit als de iPhone-app, dus deze gaan we voorlopig nog niet omzetten. We bepalen op een later moment wanneer de iPhone-client migreert naar HTML5 in combinatie met Phonegap.”

Op welke onderdelen is de HTML5 versie wezenlijke beter?
“Wat al beter is ten opzichte van de native clients is de Buzz. Deze heeft nu live updates met nieuwe reacties bovenaan en toont bovendien krabbels. Maar op het eerste gezicht is het vooral de gebruikersinterface. De buzz, knoppen, iconen en tekstinvoerschermen voor de HTML5-applicatie zien er op ieder platform hetzelfde uit, maar verschillen van de native Hyves-applicaties voor die platformen.”

Schermafbeeldingen van de vernieuwde mobiele versie:

Uit onderzoeken blijkt dat er in Nederland voor het einde van 2011 meer smartphones dan feature phones worden verkocht. Daarnaast worden er dit jaar rond de een miljoen tablets en e-readers verkocht. Veel van deze apparaten hebben niet hetzelfde besturingssysteem. De enige gemeenschappelijke deler is dat ze een webbrowser hebben en zodoende met HTML overweg kunnen.

Uitgevers die overstappen van afzonderlijke applicatieplatformen naar HTML5 zijn direct voorbereid op de volgende generatie ‘connected devices’: de televisie met internetaansluiting.

Deel dit bericht

4 Reacties

Janne

Interessante zet. Vraag mij wel af of de kids die de PC van pa en ma gebruiken met Internet Explorer 6, 7 of 8 wel makkelijk de overstap kunnen maken. Mogen zij nieuwe browsers installeren van hun ouders? Of zorgt Hyves wel voor backwards compatibiliteit middels bijv. een boilerplate? Groot nadeel is dat dat wel meer code meebrengt en dus een flinke hap meer serverload.

De mooie kant is dat alleen grote jongens als Hyves het updaten naar nieuwe browsers zo op grote schaal kunnen forceren en dus HTML5 enorm van dienst zijn.

Daarvoor hulde!

iFreek

@Janne: dit gaat over mobile devices, de desktop wordt nergens genoemd, al zou ik het slim vinden om deze meteen te integreren.

Het kostenaspect weegt waarschijnlijk ook mee. Hyves loopt leeg en er zal dus in de kosten gesneden moeten worden.

De iPhone app zal niet snel verdwijnen. Een native app genereert veel meer gebruik dan een web app.

Een goede webontwikkelaar bouwt websites tegenwoordig “from scratch”, waarbij direct rekening wordt gehouden met smartphones en tablets.

David Vismans

@Janne, het gaat inderdaad hier om de mobiele applicaties, niet om de Hyves website. Je hoeft dus geen nieuwe browser te installeren. Je kunt overigens ook al een leuke implementatie op basis van ons nieuwe mobiele framework in de browser zien: http://www.hyves.nl/hybrid

David Vismans

@iFreek, belangrijker dan het kosten aspect is het verkorten van de time to market van features en de mogelijkheid deze tegelijk op alle platformen uit te rollen. We hebben daar zelfs eerst een flinke investering tegenover moeten zetten in de vorm van het ontwikkelen van een hybride HTML/JS framework en het aanpassen van de Phonegap container.

Onze ervaring is overigens niet dat een native applicatie op zich meer gebruik genereert. Wel zijn er dingen mogelijk in native applicaties, zoals push notificaties, die gebruik kunnen stimuleren. Door de Phonegap container te gebruiken kunnen we dat nu nog steeds. Push notificaties en andere native functionaliteit blijft mogelijk omdat we deze in de container inbouwen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond