Deel dit artikel
-

IAB Nederland en VEA willen fuseren

De belangenverenigingen IAB Nederland en VEA zijn van plan om vanaf 1 januari 2021 samen verder te gaan als een nieuwe gezamenlijke organisatie. “Een fusie van business en kennis”, in de woorden van voorzitter Marion Koopman.

Vanochtend maken beide verenigingen de intentie hiertoe bekend. Volgende week presenteren ze het idee in een webinar. Eind oktober wordt het plan formeel voorgelegd aan speciaal ingelaste algemene ledenvergaderingen. Begin november wordt de uitkomst bekendgemaakt.

De voorbereidende gesprekken lopen al een jaar.

VEA en IAB zijn kerngezonde verenigingen die nog steeds groeien”, licht Marion Koopman aan Emerce toe. “Toch vonden we beiden dat het landschap van de belangenverenigingen simpeler kon. We zijn allebei goed op ons eigen terrein, maar missen ook iets. De organisaties vullen elkaar aan. Ze komen uit een andere hoek en groeiden al naar elkaar toe. VEA vanuit business, IAB Nederland vanuit kennis.”

Binnen de nieuwe constellatie zullen de IAB-richtlijnen ondersteund blijven. Dat zijn sets van internationale afspraken tussen marktpartijen en IAB’s uit andere landen. In de simpelste vorm gaat dat over zaken als standaard maten van reclameboodschappen. Op hoger niveau zijn dat bijvoorbeeld afspraken over ketenverantwoordelijkheid over de privacy van Europese mediagebruikers.

De nieuwe organisatie zal sterk kennisgedreven blijven. Dat is geborgd in de thematische opzet van het bestuur. De zeven portefeuilles worden als volgt verdeeld: Strategie & Consument (Gijs de Bruijn en Joris Lak), Creativiteit (Dick van der Lecq en Yvonne Prins), Media & Commerce (Atva van Zante en Brian Hirman) Data, Technologie & Privacy (Tim Geenen en Dorine van Mullem), Next Gen Talent (Baba Touré en Diana van Roest), Business Acceleration (Saskia Wagenmakers) en Communicatie (Jos Govaart).

Marion Koopman, huidig voorzitter VEA zal als voorzitter van de nieuwe vereniging het bestuur gaan leiden. Saskia Wagenmakers, huidig voorzitter IAB Nederland zal optreden als vice-voorzitter. Directeur van de nieuwe vereniging wordt Wendy Pouw. Talmon Kochheim, de huidige directeur van de VEA zal als adviseur betrokken blijven.

Koopman zegt na het afronden van de fusie open te staan voor samenwerking met andere belangenorganisaties in het digitale domein. “Ik sta er helemaal open in en ben voor vakgeesten die elkaar opzoeken.”

De nieuwe naam van de fusie-organisatie is nog niet bepaald.

Deel dit bericht

1 Reactie

Wim

Het is goed gebruik om bij dit soort artikelen in de eerste paragraaf de namen voluit te zetten in plaats van de afkortingen. Dit leest als een persbericht dat onveranderd geplaatst is.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond