Deel dit artikel
-

IBM: miljard dollar voor samenwerking R&D en services

IBM gaat een miljard dollar uit zijn R&D-budget reserveren voor onderzoek dat direct verband houdt met zijn activiteiten op het gebied van consultancy en computerservices. Tweehonderd wetenschappers zullen direct helpen bij het oplossen van problemen van IBM-klanten.

IBM wil met operatie On Demand Innovation Services ervoor zorgen dat zijn wetenschappers directer gaan bijdragen aan de activiteiten op het gebied van consultancy en computerservices. In totaal maakt Big Blue de komende drie jaar één miljard dollar van zijn R&D-budget (van 5,29 miljard dollar oftewel 6,2 procent van zijn omzet) en tweehonderd (van de drieduizend) wetenschappers vrij voor de plannen.

Directe aanleiding voor On Demand Innovation Services is de overname, vorige maand, door IBM van de consultancy-business van PriceWaterhouseCoopers (voor 3,5 miljard dollar). Dieperliggende reden is het toenemende belang van computerservices bij IBM en de hele IT-industrie. Paul Horn, senior vice-president R&D bij IBM, spreekt tegenover The Wall Street Journal van "een fundamentele verandering in de onderzoeksagenda van de hele IT-industrie".

Tot nu toe besteedde IBM vrijwel al zijn R&D-gelden aan "harde" wetenschappen als elektronisch onderzoek, onderzoek naar materialen, software-ontwikkeling en zuivere wiskunde. In de nieuwe opzet wil IBM eerst volgens gebruikelijke consultancy-methodes het probleem in kaart brengen en zoeken naar een manier om te veranderen. Vervolgens worden er echter wetenschappers bij betrokken.

Zo zouden wiskundigen direct kunnen worden ingezet om de supply-chain te verbeteren en kunnen content-analyse deskundigen met methoden uit de Artificiële Intelligentie klanten helpen bij de analyse van hun interne communicatie. Helemaal nieuw zijn de plannen voor IBM niet. Zo hielpen IBM-wiskundigen in het verleden al eens luchtvaartmaatschappij Air Canada bij het optimaliseren van de vluchtroutes en werkroosters van de crew.

Scheidend IBM-topman Louis Gerstner heeft zijn wetenschappers de laatste tien jaar al gestimuleerd vaker hun laboratoria te verlaten en direct met productgroepen samen te werken. Dat is overigens ook gebruik bij een concurrent als Sun Microsystems. De werkwijze lijkt de innovatie bij IBM niet te schaden. Big Blue is nog steeds één van de mondiale koplopers op het gebied van aantallen vastgelegde patenten.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond