Deel dit artikel
-

IBM opent energiezuinig datacentrum

Met een investering van 400 miljoen dollar wil IBM twee nieuwe datacentra openen om hun cloud computing-capaciteiten uit te breiden. Het grootste deel van de investering, 360 miljoen dollar, gaat naar een state-of-the-art, energiezuinig datacentrum in de Verenigde Staten. Het tweede datacentrum wordt gebouwd in Japan.

Volgens IBM wordt het centrum in de Verenigde Staten het meest geavanceerde datacentrum tot nog toe.

Dit centrum valt onder het Project Big Green-initiatief van IBM. Het systeem in het datacentrum is 50 procent efficiënter dan het gemiddelde datacentrumsysteem in de industrie. IBM beweert hierdoor een vermindering te brengen in kooldioxide-emissies van 31.799 ton per jaar.

Eerder deze week kondigden Intel, Yahoo en Hewlett-Packard aan de handen ineen te slaan op het gebied van cloud computing. Voor het einde van dit jaar, zo beloofden de 3 partijen, worden er 6 datacentra beschikbaar gesteld.

Het fenomeen cloud computing is volop in ontwikkeling. Yahoo introduceerde bijvoorbeeld vorig jaar nog het datacentrum M45 voor cloud computing-onderzoek waarbij Universiteit Carnegie Mellon hier als eerste gebruik van maakte. En ook onder de noemer van het cloud-onderzoek van Google en IBM werd geïnvesteerd in twee grote datacentra.

Het allereerste cloud computingcentrum van IBM staat in Dublin. Daarnaast heeft de computerfabrikant nog twee centra in China en Zuid-Afrika. Het bedrijf levert cloud computingdiensten aan meerdere bedrijven, waaronder in Nederland aan iTricity, een hosting serviceprovider in Nederland.

De komende 3 jaar wil IBM nog eens 100 miljoen dollar investeren in cloud computing. De twee nieuwe centra in de Verenigde Staten en Japan met 200 onderzoekers moeten de spil in de toegang die IBM levert tot ‘de wolk’.

Bron foto: polandeze (CC)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond