Deel dit artikel
-

ICANN kondigt aanvraagmogelijkheid voor nieuwe domeinnaamextensies aan

Voor het eerst sinds 2012 gaat ICANN weer nieuwe domeinnaamextensies registreren. De organisatie voorziet dit voor april 2026.

Deze trage besluitvorming bij ICANN, mede veroorzaakt door discussies tussen verschillende stakeholders , leidde in de afgelopen jaren tot steeds meer kritiek uit de internetmarkt.

Ook was er steeds meer te doen om domeinnaamextensies buiten ICANN om, bijvoorbeeld via de blockchain. Begin dit jaar communiceerde het ICANN-bestuur daarom al dat er in de zomer een datum moest komen. Dat gebeurde 31 juli.

Dat er aanvragen gaan komen staat vast. Vooral in de cryptomarkt, die twaalf jaar geleden vrijwel niet bestond, is er veel belangstelling. In de generieke markt is de belangstelling mogelijk minder, omdat de meest voor de hand liggende en aantrekkelijke extensies in 2012 al aangevraagd zijn. Denk bijvoorbeeld aan .shop, .app, .online & .site. De twee grootste geïnteresseerde groepen lijken echter de lokale overheden (zogenaamde geo-TLD’s) en merkhouders (brand-TLD’s) te worden.

Bij de eerste groep, de ‘geografische extensies’, draait het bijvoorbeeld om steden en regio’s. Hiervan zijn er nu ongeveer 60 actief met in totaal 800.000 geregistreerde domeinen.

De grote vraag is in hoeverre merkhouders geïnteresseerd zijn in hun eigen topleveldomein. In 2012 waren er wereldwijd circa 700 merkhouders die hun eigen extensie aanvroegen. Desondanks is het idee van een eigen extensie voor een merk of bedrijf nooit echt doorgedrongen bij het grotere publiek.

Eind oktober strijkt ICANN neer in Hamburg voor de ICANN General Meeting en komen er meer details naar buiten.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond