Deel dit artikel
-

‘Ierse toezichthouder moet vaart maken in Google-zaak’

Er moet snel een besluit komen in de Google-zaak. Dat schrijven de Consumentenbond en zeven andere Europese consumentenorganisaties in een brief aan de Ierse toezichthouder.

Volgens de consumentenorganisaties ontfutselt Google van Android gebruikers toestemming voor het gebruik van hun locatiegegevens. Daarom hebben de consumentenorganisaties in 2018 een klacht in tegen Google ingediend. De Consumentenbond voegde daar ook een handhavingsverzoek aan toe.

Een jaar na het indienen van de klacht tegen Google vanwege het stiekem volgen van gebruikers is er nog steeds geen uitspraak.

De Consumentenbond heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) zelfs formeel in gebreke gesteld. Dat is gedaan omdat de AP binnen een redelijke termijn een besluit had moeten nemen naar aanleiding van het het handhavingsverzoek.

De toezichthouder zou op zijn minst meer moeten zeggen over het procesverloop en moet aangeven binnen welke termijn het gevraagde besluit alsnog te verwachten valt, schrijft de bond.

Zonder besluit kan Google iedere dag de wet blijven overtreden, zeggen de belangenorganisaties. ‘Consumenten moeten erop kunnen vertrouwen dat toezichthouders snel en adequaat optreden. Gedegen onderzoek is daarbij van groot belang, maar dat zou geen jaren in beslag moeten nemen. Zeker niet in de digitale wereld, waarin de technologische ontwikkelingen elkaar in sneltreinvaart opvolgen.’

Foto Pixabay

Deel dit bericht

1 Reactie

Stef Bouwhuis

Als Google (Big Brother), die alles toch al van je weet, ook locatiegegevens heeft, dan kan je dat natuurlijk als misbruik van macht beoordelen. Aan de andere kant is het bundelen van locatiegegevens uiterst belangrijk voor het adequaat plannen van logistiek en vervoersbewegingen. Het enige dat je zou willen is dat de persoonsgegevens voor dit doel worden ontkoppeld van de positie gegevens. Het gebruik van de verdichte stromen van posities biedt enorm veel inzicht voor mobiliteit. Niet alles heeft alleen een zwarte zijde.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond