Deel dit artikel
-

Ierse waakhond legt Meta databeperkingen op

De data-autoriteit in Ierland is van plan om Instagram en Facebook te verbieden om data van gebruikers naar de VS te sturen. Doordoor wordt moederbedrijf Meta mogelijk gedwongen om te stoppen met het leveren van haar diensten in Europa.

Het Hof van Justitie van de Europese Unie zette al eens een streep door een overeenkomst tussen de EU en de VS over het doorsturen van data van gebruikers, omdat de Amerikaanse wetgeving op dit gebied niet voldoet aan de Europese eisen.

Donderdag heeft de Ierse datawaakhond bekend gemaakt dat Meta geen privacygevoelige data van gebruikers meer op Amerikaanse servers mag opslaan en het heen en weer sturen van data ook niet is toegestaan. Het gaat nog wel om een ontwerpbesluit waarover nog gestemd moet worden.

De beslissing zou mogelijk ook gevolgen kunnen hebben voor andere Amerikaanse internetdiensten die in Europa actief zijn.

WhatsApp lijkt buiten deze regels te vallen, omdat gegevens lokaal worden opgeslagen.

Toch lijkt de oplossing voornamelijk te zitten in een nieuw trans-Atlantisch kader voor gegevensoverdracht. De EU en de VS waren al bezig met de onderhandelingen over een nieuwe tekst voor gegevensoverdracht.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond