Deel dit artikel
-

Elektronicabeurs IFA laat corona achter zich, maar is flink afgeslankt

De grote elektronicabeurs IFA gaat morgen weer van start in Berlijn. Vorig jaar werd de beurs vanwege corona afgelast en in 2020 vond er een uitgeklede versie plaats die niet bijster enthousiast werd ontvangen. Voor 2022 zijn echter alle beperkingen opgeheven, maar veel exposanten blijven weg.

Vrijdag gaan de deuren open voor de vakhandel, en vanaf zaterdag is het algemene publiek welkom in de 26 reusachtige hallen op het terrein van de Berliner Messe. De Sommergarten biedt als vanouds weer veel optredens.

IFA-manager David Ruetz beloofde vorige week dat de meeste grote namen weer present zijn. Hij verwees naar exposanten als AEG/Electrolux, AVM, Grundig, Bosch, Haier, Huawei, Jura, Liebherr, Miele, Panasonic, Siemens, Samsung en TCL. Maar er zijn ook afhankers: Sony, Panasonic Philips/TPVision en Deutsche Telekom blijven weg of hebben hun aanwezigheid flink teruggeschaald. Zeker tien van de pakweg 27 hallen worden niet gebruikt.

Het onderdeel Global Markets voor leveranciers en fabrikanten, dat in 2016 met succes werd geïntroduceerd en een eigen locatie had buiten de Berliner Messe, is verhuisd naar hal 9 dat dit jaar dit gevuld raakte.

Volgens een studie van branchevereniging Bitkom vlakt de markt voor consumentenelektronica na twee jaar van de coronapandemie weer af op het oude niveau. De buitengewone effecten van 2021 en 2020 ebben weg.

De markt voor thuiselektronicaproducten noteerde in Duitsland in de eerste helft van 2022 een verkoopvolume van 22,6 miljard euro. Dat komt overeen met een groei van 2,2 procent.

De consumententechnologie van de toekomst heeft volgens Bitkom nieuwe perspectieven nodig, bijvoorbeeld het metaversum.

Hoewel het beursterrein vertrouwd zal aanvoelen, nagenoeg alle fabrikanten krijgen al jaren dezelfde hallen toegewezen, zijn er ook bezuinigingen. De gratis shuttledienst van en naar het nieuw geopende Brandenburg Airport is geschrapt.

Aan de top van IFA rommelt het intussen flink. Achter de schermen vond eerder dit dit jaar een gevecht om het leiderschap plaats, resulterend in het ontslag van IFA-directeur Jens Heithecker.

De achtergrond was zo goed als zeker de toekomstige oriëntatie van de beurs. De eigenaar van het IFA-merk en medeorganisator van de beurs is de branchevereniging Gfu, die wordt ondersteund door enkele grote fabrikanten. Tot nu toe hebben Messe Berlin en Gfu gezamenlijk IFA georganiseerd. Dit contract loopt echter in 2023 af en Gfu wil IFA herpositioneren met andere partners; de onderhandelingen met het beursbedrijf lopen nog.

In de toekomst zal een consortium van Gfu met de Britse evenementengigant Clarion Events en de investeringsmaatschappij Aquila als organisator optreden. Aquila maakt deel uit van het imperium van de Berlijnse ondernemer Werner Gegenbauer, wiens familieholding wordt geleid door Christian Göke, die tot eind 2020 CEO was van de Berliner Messe.

Alles staat open: zelfs de locatie staat ter discussie, al is het niet waarschijnlijk dat de IFA uit Berlijn zal verdwijnen. Vragen over de toekomst van de IFA gaat de organisatie vooralsnog uit de weg.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond