Deel dit artikel
-

IFA: AI, robotica en duurzaamheid

De IFA, de jaarlijkse beurs voor consumentenelektronica in Berlijn, is nog in volle gang. Op 13.000 vierkante meter in 26 indrukwekkende hallen staan deze week ruim 2000 exposanten, waaronder 350 startups die onder de noemer Next hun innovaties mogen tonen.

Na de zogenoemde persdagen, tijdens de opbouw van de beurs, ging vrijdag de deuren open voor de handel en zaterdag voor het algemene publiek.

Belangrijke thema’s dit jaar zijn Connercted Living, robotica, duurzaamheid en vanzelfsprekend kunstmatige intelligentie.

Naast The House of Robotica is er een speciale vloer voor duurzame innovaties, zelfs een herstelwinkel, waar bezoekers kleine elektronische apparaten kunnen laten repareren.

Het is vooral de witgoedsector die kunstmatige intelligentie heeft omarmd. Siemens onthulde bijvoorbeeld zijn ‘tuin van intelligentie’, waarbij AI de ideale kook- of wasomstandigheden bepaalt.

Er is ook veel aandacht voor particulier energiebeheer. In de House of Smart Living (Hal 2.2, stand 403) staat een voorbeeldinstallatie die prioriteit geeft aan het verbruik van zelf opgewekte zonne-energie.

Samsung heeft een vergelijkbare opstelling in de City Cube (vlakbij de achteringang van IFA), gebaseerd op het Smart Things-platform. Ook hier draait alles om de intelligente interactie van verschillende componenten: stroomopwekking via zonne-energie, warmtepompen, elektrische auto’s en grote elektrische apparaten zoals wasmachines en drogers zijn verbonden via de Smart Things Hub.

Toch vormr audio en tv wederom het grootste deel van de beurs. Lenovo toont onder meer een 27-inch LCD-monitor die met één druk op de knop driedimensionale beelden kan weergeven. Op het IPS-paneel bevinden zich digitaal schakelbare lenzen, waarbij de camera in het onderste frame van het scherm de ogen van de gebruiker volgt. Zo toont de monitor de twee weergaven voor het rechter- en linkeroog aan de kijker. Daarom heb je geen 3D-bril nodig voor driedimensionale beelden. De aanbevolen kijkafstand is 60 tot 100 cm, zoals gebruikelijk bij bureauwerk. De monitor heeft een 4K-resolutie van 3840 x 2160 pixels. In de 3D-modus wordt deze door de verticale lenzen teruggebracht tot 1920 × 2160 pixels.

Grotere fabrikanten als LG en Panasonic brachten dit jaar geen nieuwe televisies mee, terwijl Sony helemaal afwezig was.

Het is een moeilijk jaar voor consumentenelektronica, erkende directeur Warna Warneke van IFA tijdens de opening woensdag. ‘Toch zien we al een glimp van een omslag.’

De foto’s zijn van IFA. De volledige fotoreportage vind je hier.

\


/>

 

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond