Deel dit artikel
-

IFA: televisie bedienen met je ogen

Na handgebaren en stem is er een nieuwe manier om de televisie te bedienen. Met je ogen.

De stand op IFA van de Chinese industriereus Haier, vooral bekend van koelkasten, mag dan bescheiden ogen, de platte tv-schermen lijken op het eerste gezicht niet onder te doen voor die van Sharp en anderen. Gepolariseerde 3D, internet, Haier heeft het allemaal. Er is een verschil: geen van de andere fabrikanten heeft oogbesturing.

Haier gebruikt technologie van het Zweedse Tobii, die eerder werd gebruikt voor computers.

Het principe van Gaze TV is simpel: je moet je ogen richten op een bedieningspaneel, waarna je volume, de kanalen en andere functies kunt bedienen. Dat is minder makkelijk dan het lijkt, zo vertellen proefpersonen die de technologie bij Haier mochten uitproberen.

Volgens Haier is de techniek, hoewel nog in de kinderschoenen, nauwkeuriger dan gebaren- en stemherkenning. Bij Samsung kan men de televisies sinds kort aansturen met de stem en met hand- en armgebaren. De eerste ervaringen daarmee zijn alleen niet erg positief. Zappen met gebaren geeft in de praktijk geen enkele meerwaarde, constateerde de Consumentenbond recentelijk.

Het Nederlandse Philips wacht naar eigen zeggen nog even moet handgebaren. Het bedrijf ziet vooral problemen bij stembesturing. Het systeem moet niet alleen meerdere talen herkennen, maar ook de combinatie daarvan, bijvoorbeeld bij het noemen van een Engelstalige filmtitel. En de televisie moet dan ook weten dat een filmtitel wordt bedoeld. Dat blijkt in de praktijk nog maar moeilijk te werken. Philips houdt het voorlopig op de klassieke afstandsbediening.

De Gaze-techniek zit nog niet in de televisies van Haier ingebouwd, maar het bedrijf heeft al software beschikbaar gesteld aan ontwikkelaars voor mogelijke toepassingen. En daar houdt het niet op: Haier werkt in zijn labs ook al aan besturing elektrische impulsen van de hersenen.

Deel dit bericht

1 Reactie

wouthera hermans

Onze van 38 jaar is sinds een herseninfarct twee jaar geleden volledig verlamd. Wij communiceren met ja en nee kaartjes en via het bewegen van zijn linker voet. Is het mogelijk dat hij als testpersoon de tv bediening op oogbesturing mag/kan uitproberen ?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond