Deel dit artikel
-

IFA: Ook witgoed wordt eindelijk duurzaam en slim

Witgoed vormt een belangrijke categorie op de elektronicabeurs IFA in Berlijn, maar is grotendeels weggestopt in de catacomben van de Berliner Messe. Innovatie was hier altijd ver te zoeken tussen de keukens, strijkijzers, bezemstofzuigers en wasmachines, maar dat gaat veranderen. Onder meer dankzij kunstmatige intelligentie.

De fabrikanten van huishoudelijke apparaten hebben een speciale boodschap voor de bezoekers van IFA. Meer dan ooit zoomen zij in op de huidige energie- en klimaatcrisis. De keynote van Hakan Bulgurlu, CEO van Arçelik, moederbedrijf van toonaangevende merken als Beko en Grundig, ging over niets anders. Hij riep marktleiders op om na te denken over hoe bedrijven het milieu beïnvloeden. Sommige Beko wasmachines hergebruiken bijvoorbeeld afspoelwater. Ultrasoon reinigen maakt het gebruik van water nagenoeg overbodig.

Ook het Chinese Haier hamerde op het belang van het milieu. Het verwerkt kunstmatige intelligentie in een groot aantal van zijn wasmachines om verspilling van water zoveel mogelijk tegen te gaan.

Het Chinese Haier Washpass zorgt ervoor dat de wasmachine automatisch online waspoeder bestelt als het bijna op is. De wasmachine belt ook een technicus als er een fout wordt ontdekt. Vooralsnog is de wasmachine alleen in Italië beschikbaar samen met een abonnement.

Geen bedrijf is zo intensief bezig met kunstmatige intelligentie als Samsung. Het bedrijf introduceerde in Berlijn een nieuwe Bespoke-productlijn, die is uitgerust met milieubewuste technologieën.

De Bespoke AI Washer wordt bijvoorbeeld geleverd met een wasprogramma dat de uitstoot van microplastic door kleding met 54 procent vermindert, dankzij filtertechnologie die de schadelijke plastic deeltjes opvangt.

​De wasmachine zit volgens het bedrijf boordevol milieubewustere functionaliteiten, zonder in te leveren op prestaties. Met de AI Energy Mode van SmartThings Energy kun je het energieverbruik tot 70 procent verminderen door koud water te gebruiken in plaats van warm water. Zelfs in koud water zorg je zo voor schone en hygiënische kleding, doordat het wasmiddel sneller in de stof doordringt en het vuil efficiënt verwijdert.

​De Bespoke AI Washer wordt bovendien geleverd met AI Wash-sensoren die het gewicht van de lading en de mate van vervuiling meten om ervoor te zorgen dat de optimale hoeveelheid water, wasmiddel en energie wordt gebruikt. Daardoor wordt verspilling geminimaliseerd.

​De Bespoke AI Oven, die in november in Europa wordt gelanceerd, heeft intelligente functies voor gezond koken. Zo kun je gerechten bereiden die ‘goed zijn voor je smaakpapillen én je lichaam’.

​Rivaal LG onthulde in Berlijn de WashTower. Deze droger annex wasmachine zet kunstmatige intelligentie in om het beste waspatroon te berekenen aan de hand van belasting, temperatuur, snelheid, loopbewegingen en cyclustijd. Zo moet worden voorkomen dat kleding beschadigt raakt.

De huidige energiecrisis leidt tot de versnelling van de transitie naar duurzame energie, en witgoed lijkt daar handig op mee te liften. Dat werd misschien tijd ook: De wasdroger, koelkast en wasmachine behoren nog altijd de grootste energieslurpers in huis.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond