Deel dit artikel
-

Illegale marktplaatsen op dark web minder in trek

Er is een sterke afname van de populariteit van marktplaatsen op het dark web. Het marktplaatsmodel ligt onder vuur omdat de FBI en de High Tech Crime Unit (NHTCU) van de Nederlandse politie in juli 2017 twee van de populairste zwarte markten voor cybercriminelen uit de lucht haalden. Cybercriminelen zoeken nu hun heil in decentrale marktplaatsen en berichtendiensten, zoals Telegram.

AlphaBay en Hansa waren belangrijke spelers op het Engelstalige dark web, constateert online beveiliger Digital Shadows. De val van deze zwarte markten heeft een groot gat achtergelaten. Er heerst nu wantrouwen en angst onder cybercriminelen. Dit in combinatie met de hoge kosten die gepaard gaan met de ontwikkeling van nieuwe marktplaatsen heeft ervoor gezorgd dat geen enkele nieuwe marktplaats een toppositie heeft ingenomen.

Er zijn wel pogingen gewaagd. Gebruikers van Alphabay zijn een nieuw intiatief GammaBay gestart. Daar bleek weinig animo voor te zijn. Ook de aanvankelijk veelbelovende marktplaats Olympus verdween van het toneel na een mislukte poging om het vertrouwen van de digitale onderwereld te winnen. Een andere kandidaat, Dream Market mislukte vanwege verdenkingen van de betrokkenheid van de politie.

Cybercriminelen zoeken naar alternatieven. Met name Telegram blijkt nu populair onder cybercriminelen. De afgelopen zes maanden detecteerden Digital Shadows-analisten meer dan 5000 Telegram-links die op criminele fora en marktplaatsen op het dark web werden uitgewisseld. In 1667 van deze gevallen ging het om links met uitnodigingen voor nieuwe groepen. In die groepen gaat het om het verzilveren van bitcoins, misbruik van gestolen creditcardgegevens en cryptovalutafraude.

Ook blockchain-technologie zou uitkomst kunnen bieden. Websites die op basis van blockchain-technologie worden gehost (vaak met de domeinextensie ‘.bazar’) worden door de politie als minder vatbaar gezien voor ontmanteling. Nieuwe sterren aan het firmament zijn Joker’s Stash en OpenBazaar. De afgelopen vier maanden meldden bijna vierduizend nieuwe gebruikers zich aan.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond