Deel dit artikel
-

Ilse lanceert mobiele versie Web-log.nl

De 400.000 sites op Ilse-dienst Web-log.nl zijn vanaf volgende maand goed te bekijken op mobiele telefoons. Daartoe past Ilse momenteel zijn systemen aan. Een mobiele uitvoering van Kieskeurig.nl is in de maak en met Nokia bekijkt de uitgever hoe het mobiele ‘tijdschriftjes’ kan ontwikkelen.

"De grootste bron van ontevredenheid van mobiele surfers zijn de niet-passende vormgeving van websites en de lage laadsnelheid van webpagina's. Daarom ontwikkelden we voor Nu.nl al speciale versies voor mobiele telefoons en worden binnenkort ook Web-log.nl en Kieskeurig geoptimaliseerd voor mobiele telefoons." Erik Rovers van Ilse Media zegt dat de mobiele versies van de weblogs volgend maand beschikbaar komen.

Wanneer consumenten met de telefoon in de hand Kieskeurig-vergelijkingen kunnen raadplegen in de winkel is nog niet bekend.

Duidelijke groei mobiel internet

"Ook bij het mobiele web dien je volume te draaien voor een levensvatbaar bedrijfsmodel", zegt Rovers. "We gaan ervan uit dat het mobiele web ook voor het grootste deel gefinancierd zal worden uit advertentie-inkomsten. Daarom brengen we onze grootste sites naar mobiel internet. We zien dat het gebruik van mobiel internet van maand op maand met tussen de 5 en 10 procent groeit", aldus de manager die verantwoordelijk is voor mobiele ontwikkelingen.

Nu.nl genereert mobiel maandelijks "rond de 1,8 miljoen pageviews en ongeveer 150.000 unieke bezoekers. Startpagina 200.000 unieke bezoekers en 1,6 miljoen pageviews per maand." Het gaat daarbij om de algemene sites alsmede de mobiele webplekken van de Ilse-sites in de mobiele portalen van telecomaanbieders.

In het algemeen zijn de meeste gebruikte mobiele toepassingen volgens Rovers profielensites, e-mail en instant messaging. Daarnaast trekken site met nieuws over weer, verkeer en sport relatief veel bezoekers.

De meeste Nederlandse aanbieders van mobiele telefonie bieden voor ruwweg tien euro een flat fee data-abonnement. Gebruikers van Web-log.nl konden al mobiel teksten en foto's publiceren op hun sites.

Web-log.nl is gebaseerd op Typepad-blogsoftware.

Web versus applicaties

Ilse Media breidt zijn assortiment mobiel beschikbare titels gestaag uit. Rovers gaat er nu van uit dat mobiel browsen op het web het meest in trek is. Hij stelt echter dat het nu nog niet duidelijk is of het mobiele web in de toekomst dominant zal zijn of juist mobiele applicaties. Dat zijn downloadbare programmaatjes voor de telefoon die via een dataverbinding, maar los van de browser, functioneren. Yahoo bijvoorbeeld maakt zijn populairste diensten niet enkel via het web, maar vanuit één speciale softwarebundel toegankelijk, via Yahoo Go.

De uitgeverij is van plan beeldreclame te vertonen op zijn mobiele sites. Er is echter nog geen keuze gemaakt tussen bannerspecialisten als DoubleClick en AdLink of een mobiele specialist als Nokia, die een advertentieplatform aan het optuigen is.

Met Nokia onderzoekt Ilse Media wel hoe het mobiele versies van Sanoma-titels als, bijvoorbeeld, Autoweek kan uitgeven. Nokia Channels is een dienst waarmee de Finnen de geraffineerde vormgeving van een blad kunnen vertalen naar een mobiele telefoon. De inhoud van het blad wordt vervolgens bijgewerkt via een dynamische XML-datastroom.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond