Deel dit artikel
-

Impact thuiswerken, vooral videobellen, zichtbaar op netwerk KPN

KPN merkt duidelijk dat sinds de uitbraak van COVID-19 Nederland massaal vanuit huis werkt. In het uitgaande internetverkeer (upload) zijn duidelijke thuiswerkpatronen terug te zien met elk half- en heel uur een piek wanneer Nederland weer massaal een videogesprek ingaat.

Het is veel eerder op de dag druk en er wordt een hele reeks ‘zaagtanden’ in het uitgaande internetverkeer zichtbaar. Deze weerspiegelt het nieuwe werkritme van veel Nederlanders met talloze videogesprekken.

’s Ochtends vroeg belt Nederland massaal met collega’s of andere zakelijke contacten. Dit patroon wordt goed zichtbaar vanaf 08.00 uur met een duidelijke piek om 09.00 uur wanneer Nederland massaal vanuit huis achter de computer plaatsneemt.

Elk half- en heel uur herhaalt zich dit patroon met het opstarten van een nieuw videogesprek, schrijft KPN. En steeds weer zorgt dit voor een nieuw piekje in het verkeer dat KPN aflevert op het internet.

Tijdens de lunch zijn er beduidend minder videogesprekken, maar ook dan zie je volgens KPN kleine piekjes. Het laat zien dat sommigen tijdens de lunch gewoon doorwerken. Rond 13.00 uur keert het verkeer weer terug, en dat gaat door tot 16.00 uur. Ook daarna worden er nog videocalls gehouden, maar dit leidt niet meer tot echte pieken in het uitgaande verkeer. Na 17.00 uur doen we nauwelijks nog calls, we videobellen dus grotendeels van 9 tot 5.

In het inkomende verkeer (download) is het thuiswerkpatroon minder zichtbaar, al valt het op dat veel eerder drukker is op het netwerk. Normaal gesproken ziet KPN een kleine dip rond 08.00 uur wanneer we massaal met auto, openbaar vervoer of fiets naar het werk afreizen.

De zomer van 2020 was ook drukker dan normaal, omdat er minder naar het buitenland is gereisd. Na de zomer werd het direct weer drukker op het netwerk. Het najaar en de wintermaanden, wanneer mensen meer thuis zijn, zijn de drukste momenten op het netwerk.

Deel dit bericht

2 Reacties

Pim

Een leuke weergave.
Maar… een grafiek zonder schaal is als taart zonder bodem….

bert

Heel vreemd die fetisj om op hele uren te beginnen. Onderwijs is blijkbaar in volume ondergeschikt.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond