Deel dit artikel
-

In half jaar verdubbeling klantenaantal ING Direct

ING doet de laatste tijd goede zaken met de online bank ING Direct , zo blijkt uit de cijfers van de bank voor het derde kwartaal. ING Direct heeft in vergelijking met begin dit jaar het aantal inschrijvingen meer dan verdubbeld. ABN Amro presenteerde gisteren de nieuwe strategie, over online bankieren werd weinig gezegd. Fortis zegt eind december met de plannen voor e-commerce te komen.

Begin dit jaar gaven de bestuursvoorzitters van zowel Fortis, ING Groep als ABN Amro aan dat internet hoog op hun agenda staat. Er zou flink geïnvesteerd worden in e-commerce en e-banking. ABN Amro reserveerde hiervoor een bedrag van 1,8 miljard gulden voor de komende zeven jaar, ING Groep stelde 2 miljard in de komende drie jaar te investeren. Fortis-bestuurder Herman Verwilst noemde geen bedragen, maar stelde in het NRC Handelsblad wel "na te denken" over een fusie met een internetbedrijf.

Van deze drie banken biedt momenteel alleen ING Groep in Nederland online bankieren, via dochter Postbank. ABN AMRO lanceerde in juli plannen in die richting met KPN, de internetbank MoneyPlanet zou zich richten op geheel Europa. In de presentatie gisteren van de nieuwe strategie van de bank, werd weinig vermeld over de rol van internet binnen bankieren. Er valt slechts te lezen: "Wij kijken (?) naar de mogelijkheid die het internet biedt om een wereldwijde aanwezigheid in de particuliere markt te realiseren." Gevraagd naar de plannen voor internet antwoordt een woordvoerster van ABN Amro dat er momenteel nog weinig nieuws over te melden valt.

Wel heeft ABN Amro e-commerce als overkoepelende afdeling in de nieuwe opzet ontmanteld en ondergebracht bij de drie afzonderlijke business units. Daarbinnen dient het – evenals IT – ter ondersteuning van de afzonderlijke aandachtsgebieden van de bank: Consumer & Commercial Clients, Wholesale Clients en Private Clients & Asset Management.

Fortis laat desgevraagd weten dat het nog niets wil vertellen over de geboekte resultaten richting e-banking, het doel waarover bestuurder Verwilst in februari sprak. "Eind december komen we met onze e-commerce strategie", zegt een woordvoerder.

ING presenteerde afgelopen weekeinde de cijfers voor het derde kwartaal en lijkt van de drie partijen de meeste vooruitgang geboekt te hebben. De Postbank ging deze zomer van start met Postbank Online, vorige maand was ING betrokken bij de lancering van de site voor verzekeringen en sparen WelloWell.nl en vorige week sloot het een alliantie met PayPal, een betalingssysteem dat via e-mail gaat en in de Verenigde Staten succesvol is. Bovendien steeg het aantal klanten van ING Direct van begin dit jaar tot aan september van 267 duizend naar 561 duizend. Het door de klanten beschikbaar gestelde kapitaal steeg van 1,9 naar 5,3 miljard euro.

ING Direct is een bank die alleen actief is op internet. Sinds mei 1997 is de bank actief in Canada, sinds mei vorig jaar volgde expansie naar Spanje, delen van Australië, Frankrijk en sinds september dit jaar richt de bank zich ook op de Verenigde Staten. Begin volgend jaar wordt ING Direct in Italië gelanceerd.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond