Deel dit artikel
-

“In Nederland markt voor genealogie portal”

In Delft is gisteren een site gelanceerd waarmee het mogelijk is om via internet historische gegevens uit het bevolkingsregister op te vragen. De ontwerpers ervan zien mogelijkheden om dergelijke archieven commercieel in Nederland te exploiteren, zoals in de Verenigde Staten al geruime tijd gebeurt. De Rijksarchiefdienst sluit reclame en e-commerce niet uit, maar wil het niet als uitgangspunt nemen.

Het zoeken via 'de digitale stamboom' in Delft is gratis, het laten maken en opsturen van een kopie van de gegevens kost 10,50 gulden. Het internetbedrijf Websilon ontwierp de applicatie en wil dat alle gegevens uit bevolkingsregisters in Nederland op deze manier toegankelijk worden via een portal..

Projectleider Willem de Roy van Websilon : "Er zal veel traffic komen op het moment dat je al deze archieven via een portal toegankelijk maakt. Er wordt nu geld gereserveerd om archieven digitaal te maken. Via een portal, online advertising en e-commerce, met bijvoorbeeld boeken, kun je dat gemakkelijk terug verdienen."

In de Verenigde Staten worden 'genealogy sites' druk bezocht. Grote partij op dat gebied is MyFamily.com , dat in juni van dit jaar de grote tegenspeler RootsWeb.com heeft overgenomen. Een van de investeerders in MyFamily.com is investeerder CMGI . De sites weten veel pageviews te genereren. Ancestry.com , eveneens onderdeel van MyFamily.com, wist in mei dit jaar 187 miljoen pageviews te genereren, RootsWeb.com kwam volgens Nielsen NetRatingstot 149 miljoen pageviews. Een interessante doelgroep voor adverteerders die dan ook met banners of met samenwerkingen ? en daaropvolgende aanbiedingen zoals goedkope printers ?deze doelgroep proberen te bereiken. Los daarvan krijgen de portals ook geld door bepaalde zoekdiensten tegen betaling aan te bieden.

De Rijksarchiefdienst laat weten dat er momenteel al gewerkt wordt aan een site waarop al deze gegevens uit Nederland worden aangeboden. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een andere applicatie dan die van Websilon. Voor het bouwen van deze site en het veranderen van de papieren archieven in digitale bestanden heeft de Rijksarchiefdienst een subsidieaanvraag van 50 miljoen gulden ingediend bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. De aanvraag is nog niet gehonoreerd.

Voorlichter C.J. van Goolen van de Rijksarchiefdienst: "We willen in 2002 deze nieuwe site openen. Maar of we die datum halen betwijfel ik. Het is een groot karwei om de archieven te digitaliseren." Voor commercie ziet hij in eerste instantie geen rol op de site. "We sluiten natuurlijk niets uit, maar voorlopig denk ik niet dat er plaats is voor reclame of e-commerce." Wel denkt hij dat, mochten de plannen doorgaan, er een drukbezochte portal zal ontstaan. Nu al is een deel van de gegevens via de eigen site van de Rijksarchiefdienst te raadplegen. "Momenteel hebben we slechts 300 duizend pageviews per jaar op deze pagina, maar als alle bevolkingsregisters op een site ondergebracht worden zal het gaan als in de Verenigde Staten en kun je er wel een of twee nullen achter plakken."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond