Deel dit artikel
-

Incubator Kickstart Ventures vertrekt uit Nederland

Kickstart Ventures sluit de Nederlandse vestiging. Het slechte klimaat voor incubators is daar debet aan. Het bedrijf gaat zijn activiteiten beperken tot Duitsland, Frankrijk en Engeland. De vier mensen die bij Kickstart in Nederland werkten, zijn inmiddels in gesprek met andere partijen.

Door het slechte klimaat voor eventuele exits van de gesteunde bedrijven, was Kickstart al overgestapt op consultancy, vertelt Olivier Gorter, partner van Kickstart. "In principe moet de omzet komen uit de exits die we zouden doen. Maar het is algemeen bekend dat dat er niet echt inzit. Daarom is gekozen om de switch naar consultancy te maken".
Die verandering was niet echt gelukkig, zegt Gorter. De onderneming was hier niet goed ingesteld op pure strategie-consultancy, bovendien wilden de partners die kant ook niet op. Wel was het bedrijf dankzij de consultancy net winstgevend, aldus Gorter.

Vanwege de onbevredigende resultaten van de consultancy-activiteiten en de tegenvallende opbrengsten uit exits is besloten de vestiging te sluiten. Dat is in goed overleg gegaan, zegt Gorter. "Iedereen kan nu gewoon doorgaan waar hij mee bezig is; wij hebben geen faillissement achter onze naam staan, Kickstart kan gewoon verder in de andere landen."

Aan de verplichtingen ten opzichte van de bedrijven van de incubator – Wannahaves , MbuyU , Pango Systems , Optileg en Keekaboo – is inmiddels voldaan. Alleen Gorter blijft nog zijdelings betrokken bij MbuyU. Aandelen in de bedrijven worden overgenomen door de Engelse vestiging.

Dat het in de incubatorwereld niet fantastisch gaat, laat zich makkelijk uitrekenen, zegt Gorter: "Dertig tot vijftig procent van de kostendekking moet bij incubators uit exits komen. Die zijn momenteel voor pakweg negentig procent weggevallen. Dan kun je twee dingen doen; geld ophalen of flink bezuinigen. Beide trends zie je nu bij incubators."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond