Deel dit artikel
-

Incubator Techstars start ruimtevaartprogramma met Nederlandse Ministerie van Defensie

De bekende incubator Techstars is een nieuw ruimtevaartprogramma Techstars Allied Space Accelerator gestart met onder meer het Nederlandse Ministerie van Defensie en de Amerikaanse luchtmacht. Aanleiding zijn de kansen die de commerciële ruimtevaart biedt voor tech start-ups.

Eerder was er al het Techstars Starburst programma, waarin Amerikaanse bedrijven zitten als OrbitFab en Morpheus Space.

Het tweede ruimteversnellerprogramma is grotendeels ontwikkeld voor partners ‘aan de overkant van de oceaan’. Behalve Nederland doet bijvoorbeeld ook het Noorse Ministerie van Defensie mee. De Techstars Allied Space Accelerator loopt 13 weeks van juni tot september 2020. De inmiddels reeds geselecteerde start-ups houden zich bezig met onder meer georuimtelijke analyses, onderhoud aan satellieten, communicatie en machine learning.

Een dezer dagen vond de succesvolle lancering plaats van een bemande Crew Dragon van XSpace. CEO Elon Musk sprak de hoop uit dat dit de eerste stap betekent naar een ‘beschaving op Mars’ en naar een ‘multiplanetair leven’ met een basis op de maan.

SpaceX is nu het eerste commerciële bedrijf dat mensen naar de ruimte heeft gebracht. De lancering betekende ook de eerste bemande Amerikaanse ruimtevlucht sinds 2011.

Naast Musk zijn onder meer Richard Bransen en Amazons Jeff Bezos actief met wat ook wel de NewSpace wordt genoemd. Bezos’ bedrijf Blue Origin werd al in 2000 opgericht. De Amerikaanse multimiljardair verwacht dat in de toekomst miljoenen mensen in de ruimte zullen werken.

‘Ik geloof sterk dat de commerciële ruimvaartmarkt in opkomst is,’ aldus Matt Kozlov, baas van het Techstars Starburst Space programma. “De bemande vlucht van XSpace was een zeer belangrijke mijlpaal.’

Hij wijst erop dat de Amerikaanse overheid steeds meer vertrouwt op commerciële ruimtevaart. De Amerikaanse luchtmacht verschaft al enige tijd Small Business Innovation Research subsidies.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond