Deel dit artikel
-

Indeed en LinkedIn beheersen vacaturemarkt

Ruim 60 procent van de actieve baanzoekers in Nederland die zich online oriënteren op de arbeidsmarkt gebruikt daarvoor Indeed. Daarmee is Indeed bijna net zo groot als de gecombineerde impact van de nummers 3 tot en met 20 in de top-20 van meest populaire jobboards in Nederland. Een en ander blijkt uit onderzoek van Intelligence Group, die sinds 2003 jaarlijks het arbeidsmarktgedrag van zo’n 16.000 personen uit de Nederlandse beroepsbevolking onderzoekt.

De van oudsher sterkere vacaturesites zoals Monsterboard, Nationalevacaturebank, Intermediair, Jobbird en Werk.nl verliezen steeds meer positie ten opzichte van Indeed en LinkedIn.

Indeed blijft intensief investeren in haar relatie met zowel (potentiële) baanzoekers waardoor zij haar positie kan handhaven. Traditionele vacaturesites kiezen daarin een andere strategie, zoals de merken Monsterboard en Jobbird die marktaandeel verliezen terwijl hun moederorganisaties (respectievelijk Randstad en YoungCapital) terrein en positie handhaven of zelfs winnen.

Met de opkomst van platformtechnologie is het aannemelijk dat in de komende 10 jaar het gevecht tussen Indeed/LinkedIn en de rest van de markt vooral gaat komen van de grotere uitzenders, platforms of nieuwe scale-ups zoals jobandtalent.com.

De oorzaak van het verloop is een slinkende groep actieve baanzoekers die minder vacaturesites raadplegen om vacatures te vinden. Ook speelt volgens het onderzoek mee dat steeds meer personen actief benaderd worden door werkgevers (en daardoor niet of minder zelf zoeken) en ook andere kanalen intensiever worden gebruikt, zoals sociale media en dan met name Facebook en Instagram.

Van de belofte die Google (for Jobs) enkele jaren geleden maakte is vooralsnog nauwelijks iets uitgekomen. Dat laatste geldt ook voor Werk.nl, de site van het UWV die in potentie de spil zou moeten zijn in het transparant maken van de Nederlandse arbeidsmarkt. Ook die verliest verder aan positie, o.a. door het kleine aantal officiële werklozen.

Werkzoeken.nl en Jooble zijn de enige brede vacaturesites die positie hebben gewonnen. Werkzoeken.nl en Jooble zijn aggregators (vergelijkbaar met indeed.nl) die met o.a. een groot, compleet en makkelijk toegankelijk aanbod profiteren. Ook nichesites gefocust op een functie, branche, opleidingsniveau, regio en drijfveer winnen marktaandeel. Voorbeelden zijn Meesterbaan, Werkenbijdeoverheid, Academictransfer, Brabantzorg of Ambitie.nl.

Uit eerdere analyses van Intelligence Group kwam al naar voren dat de grote Amerikaanse giganten een steeds dominantere rol krijgen op de Nederlandse en Europese arbeidsmarkt.

In de huidige arbeidsmarkt zijn Indeed en LinkedIn zo sterk dat zij marktcondities en prijzen dicteren en sterk bepalend zijn voor het wervingssucces van intermediairs en werkgevers.

Deel dit bericht

1 Reactie

Maddens

Men heeft blijkbaar nog altijd niet gesnapt dat Europa volledig wordt verpulverd door gigantische Amerikaanse bedrijven op alle vlakken. Wie heeft er belang bij de huidige crisissen ?. Media en technologie zijn de grootste wapens ooit die ons recht naar een totalitaire maatschappij brengen waar de’ concentratie van macht in handen van een paar mensen komt en wat doen we eraan?.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond