Deel dit artikel
-

Indonesië zegt sorry over Youtube-blokkade Fitna

Drie dagen waren sites als Youtube, Liveleak, Rapidshare en Metacafe niet bereikbaar vanuit Indonesië. De overheid biedt nu zijn excuses aan het voor het blokkeren van de toegang tot sites waar Geert Wilders’ Fitna te zien was.

‘Een domme en gevaarlijke actie’, zo omschrijft de Jakarta Post de actie van de overheid om Fitna van het Indonesische internet te houden. De videoban was een directe opdracht van president Susilo Bambang Yudhoyono

Vorige week ontvingen internetproviders een brief waarin hen verteld werd grote videosites, en daarmee Fitna, te blokkeren. Het hoofdredactioneel van de Jakarta Post "Er staan veel ergere documentaires online dan Fitna." En vervolgt met een Indonesisch spreekwoord: "Als je een rat wil vangen, brand je de schuur af. De rat ontsnapt en wat overblijft is een brandende schuur."

Muhammad Nuh, minister van Informatie en Communicatie, biedt zijn verontschuldiging aan voor de omvangrijke blokkade. Hij zegt voortaan videopagina’s op individueel niveau te willen blokkeren bij vergelijkbare acties. Hoe dat zou moeten, weet hij niet.

Minister Nuh nodigde een aantal bekende lokale webloggers uit om over het voorval te spreken. Ook in dat gesprek vroeg de minister om manieren waarop in het vervolg delen van websites onbereikbaar kunnen worden gemaakt.

Boy Avianto suggereert dat de overheid een volgende keer aan getalenteerde videobloggers vraagt om een gefilmd weerwoord online te publiceren. In dat gesprek erkent de minister dat de overheid volgende keer niet de snelweg moet blokkeren om de truck tegen te houden. Blogger Riyogata denkt dat niet veel mensen Fitna wilden zien, maar dat de overheidsblokkade juist de belangstelling heeft aangewakkerd.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond