Deel dit artikel
-

Inertie, een nare ziekte

Joris van Heukelom ergert zich aan de traagheid der dingen.

Mensen die me wat beter kennen, zijn op de hoogte van mijn volgende twee karaktertrekken. Luchtgitaristen kunnen me mateloos irriteren, maar ik erger me nog hartstochtelijker aan de traagheid of inertie der dingen in het leven. Dit fenomeen is mijn inziens van een dergelijk grote orde dat het onze historische voorsprong op vele vlakken totaal uitholt ten opzichte van de rest van de wereld. Daarenboven frustreert het de burger en beperkt het hem of haar in denken, doen en zelfs creatieve vrijheid.

In een grijs verleden lag quasi alle innovatiekracht bij grote bedrijven. Na de uitvinding van het wiel, de stoommachine en het leren gebruiken van elektriciteit – om wat historische stappen in het proces netjes te bundelen – was het mogelijk om in gesloten omgevingen tot grootse daden te komen. Denken we aan de uitvinding van de auto of de wasmachine.

Deze laatste, een uitvinding van Alva J. Fisher, was uiteindelijk verantwoordelijk voor het feit dat vrouwen gingen participeren aan het ‘echte' leven en effende dus indirect, honderd jaar later, het pad naar de huidige vervrouwelijking van de economische realiteit.

Waar vroeger al dat moois plaatsvond met als grote drijvende krachten de industriële spelers en vadertje Staat, lijken deze twee aanjagers heden ten dage de weg kwijt. Sterker nog, we zien ze veeleer regelmatig met hun volle gewicht – pompend – op de rem duwen van de snelheid der innovatie. Schrijver dezes ging vluchtig op zoek naar de belangrijkste innovatieremmers binnen het huidige wikinomische tijdperk. Een tijdperk waarbij de mens centraal staat binnen een perspectief van vooruitgang door samenwerking.

De eerste rem en primaire bron van ergernis heet overheid. Vader Staat heeft een hoop goeie dingen gedaan, maar hoe makkelijk zou het zijn om anno 2007 een aantal ferme beslissingen te nemen die een land als Nederland zouden kunnen boosten binnen de huidige economische realiteit en wereldorde? Laat ik de overheid hierin enkele tips geven. Het fileprobleem los je in dit land alleen op door het bouwen van virtuele steden en dorpen waarin activiteiten plaatsvinden welke nu oorzaak zijn van verplaatsingen. ‘Verglas' daarnaast heel Nederland en biedt in alle steden vanaf een bepaald aantal mensen gratis ‘openlucht'-internet aan. Wat zou er trouwens gebeuren als het educatieve systeem in Nederland wikimatig en met een grote investering ‘open' geherdefinieerd zou worden?

Van een andere orde, maar niettemin een behoorlijke secundaire bron van persoonlijke ergernis, zijn de hardwareboeren. Van ijskastproducenten en computermerken tot en met de makers van harddiskrecorders. Die doen werkelijk alle moeite van de wereld om op de rem te gaan staan, door ervoor te zorgen dat verschillende apparaten onder geen beding met elkaar kunnen praten. Gelukkig heb je zaken als de Mediamarkt, waar tientallen vierkante meters etalage misbruikt worden ter aanbieding van allerhande kabels, stekkertjes adapters en ander knutselgoed, zodat er uiteindelijk datgene gebeurt wat de consument wil, namelijk alles aan elkaar knopen. En als die consument er in zijn eentje niet uitkomt, zijn er verschillende plekken op het internet waar er vrolijk gecollaboreerd wordt teneinde tot het ultieme doel te komen.

Deel dit bericht

2 Reacties

arthur

een versimpelde voorstelling van zaken; nieuwe technolgoie zal de fileproblemen oplossen? daar is wel meer voor nodig dan alleen een snelle internet verbinding. verder weinig lijn in dit verhaaltje; ben benieuwd wat zijn volgende "grote" ergenis wordt hondenp**p, grote auto's, dure huizen? kortom een afgeraffeld stukje tekst, zonder een duidelijke boodschap….

Jill

Beste Arthur, Ik ben het niet met je eens: ik denk nl dat J. van Heukelom daar wel een punt heeft!  In onze "geautomatiseerde maatschappij" waar alles "sneller en efficienter" moet, moeten wij ook in alle opzichten proberen dat te verbeteren en daar speelt onze overheid een grote rol in! Wat is irritanter dan wachten en vertraging? We kennen allemaal de ergenissen die je kunt aflezen op de gezichten van de mensen in de wachtkamer van een dokter of in de rij voor boodschappen en natuurlijk de lange files niet te vergeten. Natuurlijk kan je niet alle file-problemen met een snelle internetverbinding opheffen, maar zouden de files niet een stuk kleiner kunnen zijn als mensen die geautomatiseerd/internet werk verrichten, alles vanuit huis zouden kunnen doen? Wat dacht je van al de tijd die mensen extra zouden hebben door niet meer in de file te staan? Tijd die mensen in innovatie zouden kunnen steken?!  Vanuit mijn werkkring kan ik me inderdaad ook ergeren aan de verschillende "hightech" apparaten waarmee ik werk, al de verbindingen/kabels hiertussen en de irrititatie die hiermee gepaard gaat. Natuurlijk ervaar ik vaak ook dat de zwakste schakel (bv een kabel die niet goed is/zit/niet compatibel is), mijn werk ophoudt en extreem vertragend kan werken. Wat zou het fijn zijn als al die fabrikanten eens samen zouden werken om dit soort "simpele" problemen op te lossen in plaats van met elkaar te concurreren en producten te leveren, die echt veel beter kunnen. Dat zou voor de consument erg prettig zijn, ook al is de concurrentie van deze bedrijven onderling erg begrijpelijk! Maar uiteindelijk moet het doel zijn om de beste service en kwaliteit te leveren, ook al gaat dat misschien (in het begin) ten koste van de winst! Beste Arthur, vind je nu dat ik ook allemaal onzin aan het uitkramen ben en roep ik ook maar enkele losse kreten zonder doel?  MvGJill   

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond