Deel dit artikel
-

Infographic: Nederlanders niet goed op de hoogte van voordelen LED-verlichting

Uit een kennistest van het initiatief ‘met LED kan het’, onder 1.000 Nederlanders, blijken er nog veel misvattingen over LED-verlichting te bestaan. Dat kan ook verklaren waarom slechts één op de drie huishoudens volledig gebruikmaakt van LED-verlichting in en om het huis.

Zo blijkt uit de kennistest bijvoorbeeld dat niet alle Nederlanders weten hoe lang het duurt voordat de investering in LED-verlichting zich terugbetaalt. Vier op de tien Nederlanders denken ten onrechte dat zij hier langer dan twee jaar mee bezig zijn. Een kleinere groep is wel op de hoogte van de juiste informatie en weet dat dit tussen de één en twee jaar duurt. Het gaat dus maar om een korte periode, dit dankzij het lage energieverbruik ten opzichte van andere verlichting.

Verder denkt men dat de levensduur van LED-verlichting korter is dan dat het daadwerkelijk is. Bij acht uur gebruik per dag gaat LED-verlichting zo’n zestien tot twintig jaar mee. De meerderheid is in de veronderstelling dat LED-verlichting minder dan zestien jaar mee gaat. Hiervan verwacht het grootste percentage dat zij slechts zes tot tien jaar met hun LED-verlichting kunnen doen. Slechts vier procent wist de levensduur juist in te schatten.

Deel dit bericht

2 Reacties

Michael Dubbeldam

Duidelijk een enquête die stuurt naar het gewenste antwoord, dit heeft geen waarde.
De derde vraag is misleidend, de logische vraag is hoeveel procent van de totale energiekosten LED-verlichting kan besparen, en dat is inderdaad (veel) minder dan 30%. Vraag vier is pertinent onjuist, fabrikanten geven weliswaar aan dat de theoretische levensduur van een LED-lamp 16 tot 20 jaar is, maar iedereen maakt dagelijks mee dat in het echt ze een stuk korter leven.

Het gebruik van LED-lampen is goed, maar dit soort misleiding zorgt alleen voor wantrouwen.

Maarten Bennis

Inderdaad misleidend en sturend naar het gewenste antwoord! En vraag één gaat ervan uit dat alle led lampen ongeveer evenveel kosten. Echt niet!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond