Deel dit artikel
-

ING: Goede start voor e-commerce in 2020

Het nieuwe decennium begint veelbelovend voor e-commerce. De omzet van webwinkels neemt in 2020 met 12 procent toe, verwacht ING Economisch Bureau.

Daarmee zit de groei voor het achtste jaar op rij in de dubbele cijfers. Ook bij bedrijven die fysieke winkels en online combineren groeit de online omzet sterk.

Hoewel de koek groter wordt, komen de platformen in non-food in 2020 steeds nadrukkelijker in elkaars vaarwater. Marktleider bol.com voegt nog steeds nieuwe categorieën toe, Amazon lijkt zijn aanwezigheid op de Nederlandse markt te gaan vergroten en Google stuurt aan op het stimuleren van aankopen binnen de eigen Google Shopping omgeving. Intussen blijft de markt voor online boodschappen flink in beweging, zo bouwen Albert Heijn, Jumbo en Picnic aan uitbreiding van hun bezorginfrastructuur.

In 2020 stijgt de omzet in de detailhandel met 3 procent. Dat groeicijfer geldt voor de gehele sector maar binnen de detailhandel zijn er grote verschillen. De omzettoename concentreert zich vooral bij webwinkels, supermarkten en de woon- en doe-het-zelfbranche. Elders is het beeld minder positief.

De economische omstandigheden zijn in 2020 overwegend positief voor winkeliers. De toenemende koopkracht en lichte stijging van de werkgelegenheid geven consumenten ruimte om meer te besteden.

Kleding-, schoenen- en elektronicawinkels zien hun omzet stagneren en zitten qua groei in 2020 rond de nul. Door de concurrentie van internet en de sluiting van winkels dalen de verkopen van fysieke speelgoedwinkels met ruim 15 procent in 2020.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond