Deel dit artikel
-

ING opent fintechfonds met 300 miljoen euro

ING lanceert een nieuw investeringsfonds onder de naam ING Ventures om daarmee in fintechbedrijven te participeren. Bij aanvang bevat het 300 miljoen euro aan beschikbaar kapitaal.

Het initiatief formaliseert het fintechbeleid van afgelopen drie jaar. Daarbij sloot de bank samenwerkingsverbanden met voor zijn werkveld relevante partijen. Dat leidde tot 115 strategische samenwerkingsverbanden en investeringen. Nu wordt er een apart investeringsvehikel met budget voor opgericht om dat beleid te intensiveren.

De grootste dreiging voor de bankenwereld komt niet van start-ups, maar van grote techplatforms als Google, Apple en Amazon, zegt ING topman Ralph Hamers van ING in een interview met het FD. ‘Als die grote platforms kiezen voor de bankenwereld, kunnen ze enorm veel doen. Ze kunnen alles kopen, ze hebben zulke grote reserves.’

Google en Apple zijn relatief terughoudend, vindt Hamers. Amazon toont de meeste durf en gaat niet zelden buiten zijn eigen paden, met aanpalende diensten. In China hebben techplatforms Alibaba en TenCent al een bankvergunning en ze leveren ook alle bankdiensten.

Om deze partijen voor te zijn werkt ING met fintechs samen, daar zit voor beide partijen toegevoegde waarde. Hamers constateert dat geen enkele fintech is uitgegroeid tot een instituut dat echt bedreigend is voor een bank. Adyen doet het zeker goed, maar van voor de dotcom-crisis van 2000 zijn alleen de toenmalige fintechs PayPal en ING Direct overgebleven.

Hamers overweegt om zijn zijn bankdiensten — bijvoorbeeld betaaldiensten — te laten aanbieden via platforms als Amazon en Google, maar zijn belangrijkste strategische keuze is dat ING zelf op het internet een open platform ontwikkelt, waarop ook andere bedrijven hun diensten kunnen aanbieden. Dat platform zal er op zijn vroegst in 2020 kunnen zijn.

ING Ventures wordt intussen volledig gefinancierd door ING. Geen andere partijen doen mee. Het investeringsvehikel werkt zoals venturecapitalfirma’s werken, maar als extra dat de participaties onderdeel kunnen worden van ING’s eigen corporate innovatieprogramma.

Directeur van het fonds wordt Benoît Legrand, intern al het internationaal hoofd Fintech. Jan Willem Nieuwenhuize is managing director en Wouter Goossens venture director.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond