Deel dit artikel
-

‘Innovatief MKB ontbreekt in de KVK Innovatie Top 100’

Tussen 300 en 500 bedrijven melden zich jaarlijks aan voor de KVK Innovatie Top 100. Een belangrijk deel van de doelgroep is daarin ondervertegenwoordigd, namelijk oudere innovatieve bedrijven, stelt Innovatiespotter.nl. De Top 100 trekt vooral starters aan.

Innovatiespotter.nl heeft met hulp van Kunstmatige Intelligentie (AI) de 500 deelnemers van 5 jaar KVK Innovatie Top 100 geanalyseerd.

Met behulp van AI zijn de 2.7 miljoen Nederlandse inschrijvingen in het handelsregister gecategoriseerd en geïndexeerd op basis van innovatiethema’s die aansluiten bij het missiegedreven topsectorenbeleid van de overheid.

Ruim 40 procent van de Top 100 blijkt jonger dan vijf jaar. Slechts 15 a 20 procent van de bedrijven bestaat al 10 jaar of langer op het moment dat ze zich inschrijven. Dat is opvallend want uit de data van de Innovatiespotter blijkt dat van de ruim 50.000 innovatieve inschrijvingen meer dan de helft ouder dan 10 jaar is.

Zijn deelnemers aan de Top 100 dan ook snelle groeiers? De kans daarop is bijna één op de 10. Ruim 9 procent van de bedrijven in de Top 100 stonden de afgelopen twee jaar in een lijst van snelle groeiers. Dat is een aanzienlijk hoger percentage dan in de totale populatie innovatieve inschrijvingen in de Innovatiespotter.nl: minder dan één procent.

De KVK Innovatie Top 100 is zonder twijfel één van de belangrijke innovatieprijzen. Maar met 350 deelnemers is het aantal aanmeldingen laag. Een belangrijke doelgroep zijn oudere bedrijven, en die ontbreken. Dat geldt niet alleen voor de KVK Innovatie Top 100. Ook bij andere regelingen is het aantal aanmeldingen over het algemeen laag. Een datagedreven aanpak kan bijdragen aan een efficiënter missiegedreven innovatiebeleid van de overheid.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond