Deel dit artikel
-

Innovaties binnen Europa met één aanvraag beschermd

Ondernemers kunnen met één aanvraag hun uitvinding beschermen in 17 landen van de Europese Unie. Dat is mogelijk zodra op 1 juni het unitair octrooi van kracht wordt. Ook opent dan in Den Haag een vestiging van de nieuwe Europese rechtbank voor octrooirechtszaken – het Unified Patent Court.

Hierdoor wordt het beschermen van uitvindingen en innovaties eenvoudiger, efficiënter en goedkoper.

Het Europees octrooisysteem wordt vernieuwd door de introductie van het unitair octrooi vanaf 1 juni 2023. Met één aanvraag kunnen bedrijven het eigendomsrecht op hun innovatie beschermen en via de Europese octrooirechtbank (Unified Patent Court) handhaven in 17 EU-landen. Bedrijven kunnen rechtszaken over Europese octrooien hier in het Nederlands en Engels voeren.

Europese lidstaten werken nu al samen met één centrale procedure voor het aanvragen en verlenen van Europese octrooien. Na verlening is het behoud, beheer en de handhaving van octrooien in elk land echter afzonderlijk geregeld. Het unitair octrooi moet deze versnippering tegengaan.

Het octrooi gaat vanaf de start gelden in België, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Italië, Letland, Litouwen Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Slovenië, Zweden. Andere EU-landen kunnen zich later nog aansluiten.

Naast de hoofdvestigingen van het Unified Patent Court (UPC) in München en Parijs krijgt Nederland een lokale vestiging in The Hague Hearing Centre. Uitspraken van het Unified Patent court gelden direct in alle 17 landen waar ook het unitair octrooi van kracht is. De nabijheid van de Haagse vestiging van het Unified Patent Court en de mogelijkheid om in het Nederlands of Engels te procederen, maakt het vooral voor het innovatieve mkb en start ups eenvoudiger om hun eigendomsrecht in Europa te beschermen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond