Deel dit artikel
-

InRetail: sta aankoop afhalen bij winkel toe

Koninklijke INretail, de winkiersvereniging, wil dat het kabinet zo snel mogelijk toestemming geeft om bij de winkelentree op een afgesproken tijdstip vooraf bestelde en betaalde aankopen op te halen.

Een afhaalmogelijkheid bij de winkelingang helpt ondernemers te overleven en het kan honderd procent coronaproof georganiseerd worden, zegt INretail. Het zorgt voor een beetje omzet bij winkelondernemers in non-food en ontlast de webwinkels die qua logistiek hun maximale capaciteit hebben bereikt. In Frankrijk en België werkte dit systeem goed, zegt de organisatie.

Nretail vindt dat de overheid nu met twee maten meet, omdat consumenten hun aankopen bij bouwmarkten wel mogen afhalen. Zo werk je in de hand dat ondernemers allerlei manieren gaan verkennen om toch een boterham te verdienen, zegt de organisatie.

Het huidige pakket van steunmaatregelen is niet voldoende voor de non-food winkels die à la minute hun deuren moesten sluiten stelt de koepelorganisatie. ‘Alles stond in het teken van de naderende kerst en dat kan nu afgeschreven worden.’

Dinsdag was er nog veel onduidelijkheid over welke winkels open mogen blijven en welke niet.

In Schijndel heeft de politie dinsdagmiddag al moeten ingrijpen bij een filiaal van de HEMA. De winkel had de zogenaamde niet-essentiële producten niet afgedekt. In de winkels kunnen klanten alleen terecht voor babyspullen, taart, worst en koffie.

Als een winkelfiliaal met de verkoop van levensmiddelen minstens 30 procent van de omzet verdient, dan mag dat deel van de winkel openblijven.

Amac, de grootste Apple Premium Reseller van Nederland, mag ook openblijven voor reparaties en ondersteuning.

Met de sluiting van de Apple Stores zijn de 50 winkels van Amac daarmee de enige locaties waar consumenten nog terechtkunnen om hun defecte MacBook, iPad, iPhone en Apple Watch te laten repareren.

CEO Ed Bindels pleit voor een directe opening van al zijn filialen. ‘De verkoop aan consumenten gaat nog steeds voor tachtig procent via de fysieke winkels. Dat is niet voor niets. Bij de aanschaf van een laptop wil je, zéker als je deze voor je werk gebruikt, deskundig advies.’

De CEO belde de dag na de toespraak van Rutte met diverse gemeenten en met de Kamer van Koophandel. ‘Je merkt dat het huidige beleid niet uit te voeren is, er is te veel onduidelijkheid. Veel gemeenten die ik sprak erkennen dat winkels die thuiswerkapparatuur verkopen essentieel zijn, maar weten vervolgens niet hoe ze openstelling in het nieuwe beleid moeten realiseren.’

De pakketpunten, ook die zijn gevestigd in tabakszaken, boekwinkels of een Primera, mogen eveneens openblijven, maar ze mogen geen producten verkopen. De opbrengst van de pakketten is voor de punten niet eens genoeg om de stroom te betalen.

PostNL betaalt ondernemers tot 18 december 20 euro per uur om open te blijven. DHL betaalt niet-essentiële winkels met DHL-afhaalpunten 60 euro per dag om minimaal drie uur open te blijven.

DPD gaat particuliere pakketten de komende weken drie keer aanbieden. Door de lockdown en de sluiting van niet-essentiële winkels neemt het aantal bestelde pakketten nog verder toe.

Als een pakketbezorger voor een dichte deur staat en het pakket ook niet bij buren kan worden afgegeven, dan gaat een pakket normaal gesproken direct naar een Pickup parcelshop. Nu zal de bezorger het pakket in totaal drie keer aanbieden.

‘Wij realiseren ons dat het afleveren van (online) bestelde producten een nog belangrijkere maatschappelijke rol vervult. Daardoor zijn wij er volledig op gericht om onze klanten, de verzenders van deze pakketten, maar ook de ontvangers van de pakketten juist in deze periode zo goed mogelijk van dienst te zijn,’ aldus Thiemo van Spellen, CCO DPD Nederland.

Winkels die volgens het kabinet open mogen blijven

 • Supermarkten
 • Apotheken
 • Tankstations
 • Locaties voor zakelijke en financiële dienstverlening
 • Warenmarkten voor levensmiddelen
 • Drogisterijen
 • Dierenspeciaalzaken
 • Audiciens
 • Opticiens
 • Winkels voor zorg- en welzijnshulpmiddelen
 • Locaties voor reparatie en onderhoud van consumentenartikelen en (motor)voertuigen
 • Wasserijen en stomerijen
 • De afhaalfunctie bij doe-het-zelf-zaken (afhalen van bestellingen)
 • Winkels buiten voor kerstbomen en bloemenverkoop
 • Groothandels (business to business)
 • Servicepunten voor het ontvangen en verzenden van brieven en postpakketten.

Foto Shutterstock

Deel dit bericht

1 Reactie

Wauwwatmooi

Hoe zit het dan met bloemisten. Alles staat buiten en hebben gewoon komende 5 weken doorverkoop. Kunnen alles verkopen. Wij als lifestyle & woon/ cadeau winkel mogen niet eens iets laten afhalen!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond