Deel dit artikel
-

Insta schuift naar video, influencers lijden

Influencers die werken voor de reisindustrie zeggen dat ze hun bereik aanzienlijk zien dalen. Facebook zou zijn algoritmes wegsturen van foto’s richting video’s. Hieraan ligt de rappe opkomst van TikTok ten grondslag.

Foto-fluencers moeten hun gereedschaptkist opnieuw gaan inrichten met videocamera en nieuwe formats om hun bereik in stand te houden. Dat is een van de conclusies die een aantal influencers trekt die Business Insider ondervroeg. Foto’s van mooie zonnige oorden en blauwe waterpartijen volstaan niet meer. Beeld moet bewegen.

De ondervraagden stellen dat ze in de afgelopen maanden tussen de dertig en vijftig procent aan bereik en interactie hebben ingeleverd. Juist dat zijn de metrieken waarmee adverteerders hun ‘ambassadeurs’ selecteren.

Tussen de grote social media woedt nu een strijd om de gunsten van de gebruiker. Facebook is niet de leider, maar zit weer in een volgende positie. Anders dan bij de opkomst van Instagram en Whatsapp kan Mark Zuckerberg nu niet zijn grootste concurrent simpelweg kopen. Althans, er zijn geen aanwijzingen dat TikTok te koop is of kan komen.

In augustus 2020 kondigde Instagram aan dat het een nieuwe dienst zou introduceren: Reels. Dat is eigenlijk gewoon wat TikTok doet, maar dan onder het dak van Instagram. En met de algoritmes van Instagram. Die zijn wezenlijk anders dan die van Tiktok. De Chinese technologie kijkt primair naar populariteit van de kopij. Ook nieuwe onbekende werkjes kunnen wereldberoemd worden. Bij Instagram telt de interactiegeschiedenis en het bereik zwaarder.

Het op social media populaire voetbalaccount 433 is juist deze week begonnen om zijn bereik van derde sites, zoals Instagram, over te hevelen naar een eigen, nieuwe app. Daardoor krijgt het bedrijf een directe band met zijn publiek en is minder afhankelijk van externe factoren. Het recent overgenomen sociale platform Fangage beoogt hetzelfde.

Foto Shutterstock

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond