Deel dit artikel
-

Instabox en Budbee gefuseerd, oude vennootschappen gelijk failliet

Het samengaan van de twee Zweedse pakketbezorgers Instabox en Budbee heeft gevolgen voor de Nederlandse activiteiten die zijn achtergebleven. De beide bedrijven kondigden onlangs aan om samen te gaan onder een nieuwe holding; Instabee. Eind oktober kregen ze daarvoor het groene licht voor de Zweedse Mededingingsautoriteit.

Kennelijk zijn er in Nederland aan de zijde van Instabox nogal wat schulden achtergebleven, want de oude vennootschappen Instabox Netherlands en Red je Pakketje zijn gisteren door de rechtbank Amsterdam failliet verklaard, naast enkele andere bv’s op hetzelfde adres.

Het faillissement heeft ook personele gevolgen en treft naar verluidt 130 man op kantoor en in de distributiecentra van Instabox in Amsterdam, Zwolle en het Brabantse Rijen.

Instabox werd in 2015 in Stockholm opgericht, en heeft zijn bezorgdienst uitgebouwd met slimme geautomatiseerde pakketkluizen. Instabox was tot voor kort actief in vijf landen (Zweden, Noorwegen, Denemarken, Nederland en Duitsland).

Voor de Nederlandse markt werd vorig jaar door Instabox Red je Pakketje overgenomen. Quote schatte het overnamebedrag op 25 miljoen euro. Het was al wel bekend dat Red je Pakketje verlies leed. Het eigen vermogen bedroeg eind 2021 1,2 miljoen. Het verlies kwam uit op 11 miljoen.

De woordvoerder van Instabee in Nederland kan geen vragen beantwoorden over Instabox en de curator verwijst hoogst ongebruikelijk naar de Zweedse woordvoerder van Instabox. Die zegt alleen maar dat het faillissement losstaat van de fusie.

Oprichter Sam Rohn van Red je Pakketje reageert bij Quote onthutst. ‘Zwaar geschrokken en diep geraakt ben ik door het nieuws van vandaag. Met het terugtrekken van Instabox Netherlands trekt Instabox ook de stekker uit wat voorheen Red je Pakketje, het bedrijf waaraan ik ruim 7 jaar – met vele anderen – mijn ziel en zaligheid heb gegeven.’

Naar de redenen achter het faillissement moet hij ook gissen. ‘Dit is iets wat volledig buiten mij om na mijn vertrek is besloten.’

Instabee gaat de komende maand de Nederlandse markt bedienen. Dit bedrijf wordt dus niet geraakt door de faillissementen.

Deel dit bericht

4 Reacties

Tony - cts

slim van instabox zo blijven subco’s en andere schuldeisers met lege handen staan en ze gaan gewoon verder onder instabee en dit wisten ze al in oktober

Mark

Wat een bullshit verhaal, dit is een simpele kwestie van schulden verschuiven naar de subco. Ik ken persoonlijk al enkele subcos welke voor minimaal een ton de schuld in gaan. Ik mag toch wel verwachten dat al het personeel van Budbee nu ook gaat weglopen!

Anja

Dit is een drama voor alle mensen die er hun geld verdiende er zijn zoveel bedrijven die voor hun reden die nu zwaar in de problemen zitten. Ik ga ervan uit dat alle schuldeisers die hun bloed zweet en tranen in dit bedrijf hebben gestopt worden gecompenseerd. Dit is zo niet eerlijk.

Frikko

En Bol.com wilt met zo een onbetrouwbare partner in zee gaan. Hopelijk zullen zij zich bezinnen voordat ze beginnen.
ook met een andere naam Budbee hetzelfde onbetrouwbaar bedrijf. Zoveel gedupeerden achterlaten en gewoon opnieuw beginnen. Hoe is dit mogelijk.
Mijn pakketje zal nooit nooit door Budbee of Instabox geleverd worden. Dit is puur crimineel gedrag.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond