Deel dit artikel
-

Instagram komt met Twitter-rivaal

Twitter krijgt serieuze concurrentie van Instagram. De Meta-dochter is van plan om een op tekst gebaseerde app uit te brengen die zal concurreren met Twitter. De app wordt momenteel getest met beroemdheden en influencers en wordt in juni verwacht.

De app staat los van Instagram, maar het is wel mogelijk om accounts te koppelen. Eventueel zelfs met Mastodon, een Twitter-alternatief dat is gebouwd op het ActivityPub-protocol. Volgens weer andere bronnen zou de app ‘gedeeltelijk’ worden geïntegreerd in Instagram.

De chaotische overname van Twitter door Elon Musk heeft ervoor gezorgd dat sommige gebruikers op zoek zijn gegaan naar alternatieven.

Deze nieuwe app van Meta heeft codenaam P92 of Barcelona. Meta heeft er nauwelijks iets over losgelaten, maar wilde wel kwijt dat ‘we een op zichzelf staand gedecentraliseerd sociaal netwerk (onderzoeken) voor het delen van tekstupdates. We geloven dat er een ruimte is voor een aparte dienst waar publieke figuren tijdig updates over hun interesses kunnen delen.’

Twitter krijgt binnenkort ook nog concurrentie van Bluesky, een Twitter alternatief waarin Twitter oprichter Jack Dorsey geld heeft gestopt. Bluesky is nog niet openbaar, en alleen op uitnodiging toegankelijk.

Bluesky lijkt naar verluidt heel erg op Twitter. Gebruikers kunnen er berichten van maximaal driehonderd tekens delen. Ze kunnen elkaar volgen, op elkaar reageren en berichten van anderen delen. De tijdlijn is op twee manieren in te richten. Zo is er een tijdlijn die berichten op basis van interesses bovenaan zet, maar er is ook een tijdlijn die de nieuwste berichten voorrang geeft.

Gebruikers kunnen in de toekomst ook servers kiezen waar ze zich thuis voelen. Zo’n server heeft eigen regels en eigen moderatoren, vergelijkbaar met Mastodon.

Het wil niet zeggen dat al deze alternatieven ook echt aanslaan. Eerdere pogingen om Twitter-achtige diensten te introduceren, met name door Amerikaanse conservatieven, zijn stuk voor stuk mislukt. Mastodon stond heel even in het middelpunt van de belangstelling, maar veel gebruikers zijn alweer afgehaakt.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond