Deel dit artikel
-

Interface ontwerper Bas Ording (Apple) zoekt nieuwe uitdaging

Voormalig Apple ontwerper Bas Ording, de man achter de scroll- en stuitereffecten op de iPhone, is bij het Amerikaanse bedrijf vertrokken vanwege de vele rechtszaken waarvoor hij werd opgeroepen. Dat vertelde hij zojuist op het Mediapark Jaarcongres. De Nederlander werkte 15 jaar voor Apple.

“Omdat mijn naam op patenten staat, moest ik steeds vaker uitleg komen geven in de zaken tegen HTC en Samsung”, vertelde hij. “Dat begon mij tegen te staan. Ik zat vaker in de rechtbank dan te ontwerpen. Daarnaast miste ik de interactie met Steve Jobs. Wij zaten elke veertien dagen wel te overleggen.”

De Nederlander, die aan de Hogeschool voor de Kunsten studeerde, solliciteerde in 1998 bij het Amerikaanse bedrijf. Hij had zelf het vliegticket betaald. “Nog diezelfde dag wilde Steve Jobs mijn werk zien. Omdat ik ook nog bij MetaCreations had gesolliciteerd kon ik moeilijk een keuze maken. Maar terug in Nederland belde Steve mij op: of ik toch wilde komen.”

Een van de dingen die Ording deed was het ontwikkelen van het Dock in MacOS X. Hij speelde een belangrijke rol bij het ontwerp van iOS; zo was hij verantwoordelijk voor het virtuele toetsenbord in vroegere iOS-versies tot iOS 6. Lang voordat de iPhone beschikbaar kwam sleutelde Ording al aan prototypes van de iPhone-gebruikersinterface. Hij bedacht ook de kenmerkende stokjes met bolletjes, waarmee je de geselecteerde tekst kunt vergroten en verkleinen.

Hij vond het moeilijk om bij Apple weg te gaan, vertelde hij. “Wat ik nu ga doen weet ik nog niet, maar ik blijf in Silicon Valley. Ik zie veel vernieuwing, onder meer de interface van Tesla, in de vorm van een schermdashboard.”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond