Deel dit artikel
-

Internetbureau werft personeel in Second Life

Second Life en een personeelstekort in de interactieve sector. Wat ontstaat er als je deze twee trends met elkaar combineert? Precies, een personeelswervingscampagne in Second Life. Nu zelfs kamerleden op flyer-campagne gaan in de virtuele wereld, kon het niet uitblijven dat een internetbureau een team van virtuele headhunters uitgerust met flyers, t-shirts en billboards de virtuele wereld in zou sturen. Het Utrechtse bureau Evident startte gisteren een zoektocht naar schaars talent in een virtuele wereld met zo'n 16.000 Nederlandse inwoners.

Is het zinvol om op zoek te gaan naar personeel in een omgeving waar maar een heel klein percentage van de in totaal een miljoen inwoners Nederlands is? En waar de inwoners – oftewel: geregistreerde gebruikers – vaker níet dan wel aanwezig zijn? Het lijkt een zoektocht naar de spreekwoordelijke speld in de hooiberg, maar directeur Herbert Pesch van het Utrechtse internetbureau Evident is enthousiast. “Op de eerste dag hebben we een potentiele werknemer en een freelancer gevonden.”

Pesch zegt dat zijn bureau de actie niet is gestart puur en alleen om ‘aandacht te trekken’ door mee te liften op de Second Life hype. “Het werven van mensen is écht de belangrijkste reden om dit te doen,” benadrukt hij. Een andere reden voor de actie is om ervaring op te doen met een marketingactie in Second Life. “Dat is interessant voor onze klanten,” aldus Pesch.

Zo’n 25 headhunters getooid in Evident-shirts proberen zoveel mogelijk Nederlandse Second Life bezoekers aan te spreken. De groep is woensdag begonnen en gaat tot volgende week door met de actie. De groep bezoekt in Second Life ‘plekken’ als ‘Amsterdam’, ‘De Molen’ en de virtuele kantoren van Wired en Reuters. Ook bezoeken de headhunters evenementen, zoals een Halloween feest.

Pesch ziet de wervingsactie als een experiment. “We zijn Second Life aan het afstruinen om te kijken op welke plekken we het beste kunnen werven en om te zien welke aanpak goed werkt.” Een eerste bevinding is dat evenementen goede ‘wervingsplekken’ zijn. En dat het ‘rondstruinen’ met een grote groep effectief is. Pesch: “Als je met 15 man rondloopt, dan valt dat behoorlijk op. Mensen komen vanzelf naar je toe.” De headhunters werken vooral in de avonden en tijdens de lunch. Het uitdelen van flyers gaat goed volgens Pesch. “Vrijwel iedereen accepteert deze.” Naast het uitdelen van flyers, hangen de headhunters ook billboards op.

De groep van virtuele headhunters bestaat zowel uit medewerkers van Evident als uit studenten die een beloning – een iPod – per geworven medewerker krijgen.

Bedrijven in de interactieve sector lijken de laatste tijd steeds creatiever te willen zijn bij het werven van personeel. Zo wierf interactief Bureau Oer personeel via advertenties op panelen in cafétoiletten. Ilse Media zette met Emile Ratelband de irritatiefactor in; Ratelband riep in een viral mensen op hun CV naar Ilse Media te sturen. En intermediair Appoint huurde de stem van Wim T. Schippers in voor een tv-campagne.

Deel dit bericht

7 Reacties

Maarten

Leuk dat Second Life, maar ik vind dat Emerce wel iets teveel 'nieuws' over deze game plaats de laatste tijd in verhouding tot het aantal gebruikers van het spel. Hoeveel zijn dat er in Nederland? 16.000? Beetje marginaal verschijnsel dus nog.

JOE

Tja Emerce zit er zelf ook in he…dus promotie is altijd goed. Tja..werkgevers die personeel zoeken die tijd hebben om een virtueel leven bij te houden in Second Life. Personeelsgebrek zal wel het probleem zijn.

Robert

briljante actie van dit bureau. Niet in de laatste plaats om ervaring op te doen en te experimenteren met dit nieuwe medium. Nu wordt er nog wat laatdunkend over gedaan; over 5-10 jaar verloopt zeker de helft van dit soort acties via SL. Bovendien: in SL vind je juist mensen met focus op de toekomst; niet zij die in gebaande paden blijven lopen.

Wouter

Iedereen die denkt dat dit gaat aanslaan in het bedrijfsleven, forget it. Second Life is een hype, dus daar komen inderdaad nu wat partijen op af, die binnen enkele maanden weer zijn afgehaakt. In de sociale sfeer werkt dit: als je (liefdes)contacten zoekt is een voorzichtige kennismaking via avatar en chatboxen logisch, in het bedrijfsleven gaat het om onderling vertrouwen, dan is het onverstandig om je te verschuilen achter pseudoniemen en nepgezichten. Ik heb een aantal Second Life-bedrijfsplekken opgezocht, waaronder die van Emerce, en je kunt er een kanon afschieten. Geen mens te zien en ook nog eens niks te doen.

More Marquette

Dit soort akties hebben uitsluitend waarde door de promotie ervan in de Real Life media. Ik beheer sinds 4 maanden de grootste Nederlandstalige community in Second Life. Ons kasteel (BDSMzaken Castle) zit dagelijks vol met Nederlanders (in tegenstelling tot 'de Molen' waar ik nog nooit iemand heb gezien of 'Amsterdam' waar vooral Amerikanen op af komen). Maar van alle aangekondigde promotieakties heb ik nog nooit iets gemerkt. De aangekondigde akties bereiken wel de pers, maar niet de doelgroep in SL.

Jort

onzin, in de liefde heb je ook vertrouwen nodig wil je er wat van maken dus waarom kan je er in het bedrijfsleven ook niet gebruik van maken om een business-relatie op te bouwen. Om als bedrijf op een snelle en effectieve manier in contact te komen met de markt kan SL wel degelijk een belangrijke functie hebben. Handig om daar als bedrijf mee te experimenteren.

robbert

Heeft iemand dit in NL al gedaan?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond